Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blanckenburg, atelier in Wassenaar

Kasteel Buitenplaats

Buurtweg 34
2244AE Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1929
Architect: L. Cusell Cusell, L. L. Cusell


Beschrijving van Blanckenburg, atelier

Inleiding complexonderdeel 4 Bij de historische buitenplaats Blanckenburg behorend ATELIER gebouwd in 1929 in Cottagestijl in opdracht van jonkheer J. Loudon naar ontwerp van de architect L. Cusell. Het atelier bevindt zich ten noordoosten van de oprijlaan op zo'n 10 m. daarvandaan, aan de rand van de grote, deels ommuurde moestuin en is tegenwoordig in gebruik als kantoor. Omschrijving Vrijstaande bouwmassa op rechthoekige plattegrond met aan beide kopse einden uitspringende bouwdelen, wordt gedekt door een overstekend riet gedekt schilddak met gesmoorde nokvorsten en aan de zuidoostzijde een schoorsteen met vonkenvanger. Ten behoeve van de lichtinval is in het noordoostelijke dakschild een driedelige raampartij aangebracht. Boven een plint van grauwe baksteen zijn de wanden opgetrokken van houten delen. De noordoostelijke langsgevel heeft een driedelig raampartij glas-in-lood en luiken. De zuidwestelijk langsgevel is blind. De noordwestelijke kopgevel heeft een rechthoekig uitgebouwd portaal met een opgeklampte deur onder een verlaagd steekkapjes met ruime overstek en gesmoorde nokvorsten. De beide zijgevels van de uitbouw hebben smalle glas-in-loodramen. De zuidoostelijke kopgevel springt in het midden, ter plaatse van de schouw iets uit en is blind. INWENDIG bevindt aan de zuidoostzijde een schouw, die geflankeerd wordt door dubbel openslaande vaste kasten. Waardering Het atelier is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en stedenbouwkundige waarde als gaaf, ruimtelijk en functioneel onderdeel van de buitenplaats Blanckenburg. Het atelier, dat zowel in- als uitwendig vrij gaaf is in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering is typologisch relatief zeldzaam. Verder van belang vanwege de ensemblewaarde in relatie met de overige onderdele van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524567
Laatste wijziging: 2014-10-12 10:13:45.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blanckenburg, atelier in Wassenaar

Blanckenburg, woonhuis

Buurtweg 38
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Het in oorsprong laat 18de-eeuwse neoclassicistische WOONHUIS Blanckenburg van het type landhuis, behorend bij..

Blanckenburg, tuin- en parkaanleg

Buurtweg 38
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 Bij de historische buitenplaats Blanckenburg behorende TUIN- en PARKAANLEG in landschapsstijl, die blijkens ee..

Blanckenburg, toegangshek

Buurtweg 38
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 6 Bij de historische buitenplaats Blanckenburg behorend TOEGANGSHEK in een historiserende stijl, rond 1916 gepl..

Blankenburgh: muur en toegangspoort

Buurtweg 38
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 In het park ligt een rechthoekige moestuin met 17e eeuwse MUUR en TOEGANGSPOORT. Omschrijving Een lange bak..

Blanckenburg, boerderij Blankenhoeve

Buurtweg 40
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 5 Bij de historische buitenplaats Blanckenburg behorende zeventiende-eeuwse BOERDERIJ van het langhuistype, Bla..

Kaart & Routeplanner

Route naar Blanckenburg, atelier in Wassenaar