Blanckenburg, dienstwoning in Wassenaar

Buurtweg 32
2244AE Wassenaar

Architect: F.C. Koch Koch, F.C. F.C. Koch

Beschrijving van Blanckenburg, dienstwoning

Inleiding complexonderdeel 7 Bij de historische buitenplaats Blanckenburg behorende DIENSTWONING gebouwd in 1920 in een sobere, aan de Neo-Renaissance verwant stijl naar ontwerp van de architect F.A. Koch. De woning staat aan het begin van de oprijlaan, op de hoek met de Buurtweg. N.B. De aanbouw aan de noordzijde dateert uit 1999 en is voor de bescherming van ondergeschikt belang. Omschrijving Vrijstaand eenlaags pand vanaf een T-vormige plattegrond opgetrokken in grauwe baksteen (halfsteensverband). Het schilddak met ingezwenkte voet en het haaks daarop aangesloten zadeldak is gedekt met gesmoorde Tuile du Nordpannen en heeft een iets overstekende goot op klossen. Zuidgevel aan de straatzijde met links de risalerende kopse gevel van het dwarsgeplaatste bouwdeel. Deze gevel is een tuitgevel met uitgemetselde schouders. Op de begane grond een zesruits schuifvenster met luiken en ter plaatse van de zolderverdieping een dubbel zesruits venster. In het terugliggende geveldeel, rechts de entree onder een bovenlicht met ruitvormige roedenverdeling. Boven deze gevel een dakkapel met vleugelstukken en vierruits venster. In de oostelijke gevel op de begane grond twee zesruits schuifvensters met luiken en een dakkapel met vleugelstukken en een dubbel vierruits venster. De westelijke gevel heeft een dubbele glasdeur met panelen in de onderzijde, voorzien van luiken en een dubbel zesruits schuifvenster met luiken. In de noordelijk gevel is een paneeldeur geplaatst en ter plaatse van de zolderverdieping een dubbel vierruits venster. Inwendig is de oorspronkelijke plattegrondindeling en detaillering voor een groot deel oorspronkelijk. Waardering Uit 1920 daterende dienstwoning van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als ruimtelijk en functioneel onderdeel van de de buitenplaats Blanckenburg. Wat betreft het exterieur en interieur is het pand grotendeels gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Verder van belang vanwege de ensemblewaarde in relatie met de overige onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)