Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blanckenburg, herenhuis in Wassenaar

Kasteel Buitenplaats

Buurtweg 42
2244AE Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1906 (omstreeks)
Architect: G.J. van der Mark (vermoedelijk) Mark, G.J., van der G.J. van der Mark (vermoedelijk)


Beschrijving van Blanckenburg, herenhuis

Inleiding complexonderdeel 8 Bij de historische buitenplaats Blanckenburg behorend WOONHUIS van het type herenhuis, gelegen naast boerderij Blankenhoeve en gebouwd omstreeks 1906 in Overgangsstijl met elementen uit de Neo-Renaissance gebouwd, vermoedelijk naar ontwerp van de plaatselijke architect G.J. v.d. Mark. Omschrijving Vrijstaand, tweelaags pand met een L-vormige plattegrond. Vanaf een hardstenen plint, afgesloten door een rollaag, opgetrokken in grauwe baksteen (kruisverband) met sierbanden in gele verblendsteen. De twee haaks op elkaar geplaatste schilddaken hebben verschillende nokhoogtes en zijn gedekt met gesmoorde, geglazuurde Hollandse pannen. De uitkragende goot wordt gedragen door klossen. Zuidgevel met links een risalerend bouwdeel. Hiervoor is een houten serre met snijwerk geplaatst met daarop een balkon met gesneden balusters. Achter het balkon dubbele balkondeuren met zij- en bovenlichten onder een segmentboog met aanzet- en sluitstenen een siermetselwerk in de boogtrommel. Centraal boven dit geveldeel een dakkapel onder een overstekend zadeldak. Rechts van het risalerende bouwdeel is op de begane grond een dubbele terrasdeur onder een bovenlicht geplaatst en op de verdieping een balkon op gesneden klampen voorzien van een balustrade met snijwerk. Het balkon is toegankelijk via een glasdeur onder een segmentboog met sluit- en aanzetstenen. In de westelijke gevel is op de begane grond en de verdieping een T-venster geplaatst met luiken. Ter halve verdiepingshoogte een rondboogvormig venster met glas-in-lood. De noordgevel is overwegend blind en heeft een eenlaagse aanbouw waarin een rondboogvormige, houten deur geplaatst is. De oostgevel heeft in de oksel en twee lagen tellend bouwdeel en een houten serre-achtige aanbouw waarin een eenvoudige deur geplaatst is. In het risalerende bouwdeel ter plaatse van beide bouwlagen een venster. In het, in de oksel geplaatste bouwdeel een rondboogvormig venster met glas-in-lood. Waardering Uit 1906 daterend woonhuis van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische waarde als voorbeeld van een herenhuis behorend bij een boerderij op de buitenplaats Blanckenburg. Huis van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een woonhuis is Overgangsstijl naar ontwerp van de architect G.J. van der Mark. Wat betreft het exterieur is het pand gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het pand heeft ensemblewaarde in combinatie met de daarnaast gelegen boerderij Blankenhoeve en vanwege de historisch functionele, visuele en ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524564
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blanckenburg, herenhuis in Wassenaar

Blanckenburg, boerderij Blankenhoeve

Buurtweg 40
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 5 Bij de historische buitenplaats Blanckenburg behorende zeventiende-eeuwse BOERDERIJ van het langhuistype, Bla..

Landgoed Voorlinden, koetsierswoning in Engelse Cottagestijl

Buurtweg 88
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 8 De (voormalige) KOETSIERSWONING behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden, is gebouwd in 1912 in Eng..

Landgoed Voorlinden, koetshuis

Buurtweg 88a
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 7 Het (voormalig) KOETSHUIS met inpandige dienstwoning behorend bij de historische buitenplaats Voorlinden, is g..

Blanckenburg, woonhuis

Buurtweg 38
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Het in oorsprong laat 18de-eeuwse neoclassicistische WOONHUIS Blanckenburg van het type landhuis, behorend bij..

Blanckenburg, tuin- en parkaanleg

Buurtweg 38
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 Bij de historische buitenplaats Blanckenburg behorende TUIN- en PARKAANLEG in landschapsstijl, die blijkens ee..

Kaart & Routeplanner

Route naar Blanckenburg, herenhuis in Wassenaar

Foto's (2)