Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Blanckenburg, woonhuis in Wassenaar

Kasteel Buitenplaats

Buurtweg 38
2244AE Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1917
Architect: F.C. Koch Koch, F.C. F.C. Koch


Beschrijving van Blanckenburg, woonhuis

Inleiding complexonderdeel 1 Het in oorsprong laat 18de-eeuwse neoclassicistische WOONHUIS Blanckenburg van het type landhuis, behorend bij de gelijknamige historische buitenplaats, is in 1917 in opdracht van jonkheer J. Loudon zowel in- als uitwendig ingrijpend verbouwd in Neo-Barokke trant, naar ontwerp van de Haagse architect F.C. Koch. Omschrijving In neo-barokke trant gebouwd landhuis, met verdieping op kruisvormige plattegrond onder afgeplat, met leien gedekt schilddak met dakkapellen; de gevels alle met natuursteen bekleed en voorzien van hoeklisenen en friezen en omlopende kroonlijst, fronton boven ingangsgevel en bovengevel van de linkerzijvleugel te rechter zijde een "geknikte" lage vleugel, met rondboog- en zesruitsschuifvensters en afgesloten met een balustrade; de meeste vensters uit de bouwtijd. Aan de achterzijde een relif met de voorstelling van een zon boven de tuindeuren. Inwendig een gebeeldhouwde trap in Lodewijk XV-trant in de van stucwerk voorziene hall, een stucplafond en lambrizering in neo-classicistische trant in de grote zaal, een stucplafond en lambrizering met pilasters in neo-classicistische trant en een marmeren schouw in de eetkamer. Voorbeeld van rijk uitgevoerde landhuisbouw uit de latere 19e eeuw, geinspireerd op barokke stijlvormen, met opmerkelijke details in het interieur. Waardering Het huis Blanckenburg is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als gaaf voorbeeld van een laat 18de-eeuws woonhuis in neoclassicistische stijl. Het huis heeft een hoge ensemblewaarde als hoofdonderdeel van de buitenplaats en vanwege de historisch-functionele en ruimtelijke samenhang met de verschillende onderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524561
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Blanckenburg, woonhuis in Wassenaar

Blanckenburg, tuin- en parkaanleg

Buurtweg 38
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 Bij de historische buitenplaats Blanckenburg behorende TUIN- en PARKAANLEG in landschapsstijl, die blijkens ee..

Blanckenburg, toegangshek

Buurtweg 38
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 6 Bij de historische buitenplaats Blanckenburg behorend TOEGANGSHEK in een historiserende stijl, rond 1916 gepl..

Blankenburgh: muur en toegangspoort

Buurtweg 38
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 In het park ligt een rechthoekige moestuin met 17e eeuwse MUUR en TOEGANGSPOORT. Omschrijving Een lange bak..

Blanckenburg, atelier

Buurtweg 34
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 4 Bij de historische buitenplaats Blanckenburg behorend ATELIER gebouwd in 1929 in Cottagestijl in opdracht van ..

Blanckenburg, boerderij Blankenhoeve

Buurtweg 40
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 5 Bij de historische buitenplaats Blanckenburg behorende zeventiende-eeuwse BOERDERIJ van het langhuistype, Bla..

Kaart & Routeplanner

Route naar Blanckenburg, woonhuis in Wassenaar