Meyland, Portierswoning in Wassenaar

Backershagenlaan 21
2243AB Wassenaar

Architect: P. Musly Musly, P P. Musly

Beschrijving van Meyland, Portierswoning

Inleiding complexonderdeel 4 Bij de historische buitenplaats Meyland behorende PORTIERSWONING in Engelse Cottagestijl, gebouwd in 1912 naar ontwerp van de architect P. Musly. Omschrijving Dienstwoning van één bouwlaag op een winkelhaakvormige plattegrond onder afgewolfde zadeldaken met rode leipannen gedekt. De dakschilden hebben een uitzwenkende dakvoet. De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen. Rechtgesloten dubbele en drieledige vensters met kleine roedenverdeling en opgeklampte luiken. Entreepartij in portiek met wit geschilderde latei onder verlengd dakschild. Twee grote schoorstenen op het dak. Waardering Uit 1912 daterende portierswoning in Cottagestijl op Meyland is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en ensemblewaarde - als historisch functioneel onderdeel van de buitenplaats Meyland. - wegens de Engelse Cottagestijl, passend bij de bouwstijl van het landhuis, en de gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. - vanwege de historische ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen en vanwege de beeldbepalende situering aan de Backershagenlaan in Wassenaar. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)