Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Meyland, tuinaanleg in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Backershagenlaan 19
2243AB Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1920, omstreeks
Architect: D.F. Tersteeg Tersteeg, D.F. D.F. Tersteeg


Beschrijving van Meyland, tuinaanleg

Inleiding complexonderdeel 2 Bij het landhuis Meyland behorende geometrisch TUINAANLEG in de Nieuwe Architectonische stijl van D.F. Tersteeg stamt uit omstreeks 1920. De inmiddels vernieuwde tennisbaan met bijbehorend tennishuisje ten noordoosten van het huis maakt deel uit van de tuinaanleg evenals de MUUR, de boomgaard en broeibakken. De parkaanleg in landschapsstijl maakt oorspronkelijk deel uit van de buitenplaats Backershagen, waarvan het park door tuinarchitect C.E.A. Petzold werd aangelegd. Omschrijving Rechthoekige strak geometrische tuinaanleg achter het huis, opgebouwd in drie niveaus. In de middenas van het huis een recht grindpad en in het verlengde daarvan een vierkante vijver die overgaat in een kanaal. Voor de achtergevel een gemetseld terras, belegd met flagstones, gemetselde borstwering en in de middenas een gemetselde trap naar het grindpad. Het grindpad doorkruist in het gazon voor het terras een dwarsas en eindigt bij een tweede gemetselde trap onder een doorgang in een manshoge geschoren haag. De haag ligt in een u-vorm rond de vierkante vijver met betonnen bassin en flagstones. De trap in de haag wordt geflankeerd door siervazen op gemetselde sokkels. Vanaf de vijver in de middenas een recht kanaal dat eindigt bij een dwarskanaal met bruggetje. Aan weerszijden van het kanaal symmetrisch geplaatste heesters in het gazon dat aan de buitenzijde wordt omzoomd door boomgroepen. In een deel van de tuin restanten van een boomgaard en broeibakken. Bij de tennisbaan een tuinmuur met poortje onder rondboog. In de tuin staat een kunststenen tuinvaas gevormd door een putto die een schaal draagt. De parkaanleg in landschapsstijl functioneert als een coulis. Waardering De tuinaanleg uit circa 1920 bij het landhuis Meyland is van algemeen belang vanwege de cultuur- en tuinhistorische waarde als gaaf en representatief voorbeeld van de Nieuwe Architectonische Tuinstijl, kenmerkend voor het oeuvre van de tuinarchitect D.F. Tersteeg. De aanleg is goed herkenbaar in hoofdstructuur gaaf en deels ook wat betreft de beplanting en de bouwkundige onderdelen. De aanleg heeft een hoge ensemblewaarde vanwege de historische ruimtelijke en visuele relatie als architectonische voortzetting van het huis. Verder van belang vanwege de samenhang tussen de tuin- en parkaanleg waarbij het oudere landschapspark van tuinarchitect Petzold, oorspronkelijk deel uitmakend van Backershagen, als een coulis functioneert. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524555
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Meyland, tuinaanleg in Wassenaar

Meyland, woonhuis

Backershagenlaan 19
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van de historische buitenplaats Meyland is het WOONHUIS van het type landhuis, gebouwd in ca. 1..

Meyland, toegangsbrug

Backershagenlaan 19
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 6 Bij de historische buitenplaats Meyland behorende TOEGANGSBRUG, gebouwd over een waterpartij, in Traditioneel..

Meyland, tennishuisje

Backershagenlaan 19
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 7 Bij de historische buitenplaats Meyland behorend TENNISHUISJE uit omstreeks 1920 gebouwd bij de tennisbaan in..

Meyland, hondenhok

Backershagenlaan 19
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 Bij de historische buitenplaats Meyland behorend HONDENHOK uit de eerste kwart van de 20ste eeuw. Het hok is g..

Meyland, Portierswoning

Backershagenlaan 21
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 4 Bij de historische buitenplaats Meyland behorende PORTIERSWONING in Engelse Cottagestijl, gebouwd in 1912 naar..

Kaart & Routeplanner