Meer dan 63.000 rijksmonumenten


WAVO-park, tuinaanleg in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Schouwweg 81
2243BL Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1927
Architect: S. de Clerq Clerq, S., de S. de Clerq


Beschrijving van WAVO-park, tuinaanleg

Inleiding complexonderdeel 4 De bij het WAVO-park behorende TUINAANLEG in Decoratieve Tuinstijl is in 1927 ontworpen door de Haagse architect S. de Clerq, die tevens optrad als huisarchitect van de opdrachtgevers, het echtpaar Van Ommeren-de Voogt. Het ontwerp is aangegeven op de bouwtekening van de woningen. Langs de voorgevel staan ijzeren LANTAARNS uit de bouwtijd. De toegangsweg leidt over twee BRUGGEN uit 1927 met gemetselde balustrades. De rand tegen de achtergevel van het gebouw was oorspronkelijk met rotstuintjes ingericht, zodat een vloeiende overgang van steen naar groen werd verkregen. Achter het gebouwencomplex vrije zichten over de weilanden die aan de oostzijde worden beƫindigd door een rechte bomenrand, waarachter het park van de buitenplaats Rust en Vreugd ligt. Omschrijving Voor het gebouwencomplex gelegen tuin bestaande uit een (iets hoekige) halvemaanvormige waterpartij en daar omheen een eveneens halvemaanvormige toegangsweg. Tussen de trappen naar de bovenwoningen bevinden zich kleine voortuintjes, waarlangs ijzeren straatlantaarns zijn geplaatst. De waterpartij heeft graskanten, afgeronde oevers en een steil talud met op de middenas een trapje naar het water. Aan de straatzijde staan boomgroepen en heesters, coniferen en rododendrons. De waterpartij staat via duikers met daarover twee bruggen in verbinding met een sloot. De bruggen zijn herkenbaar aan gemetselde balustrades in de stijl van de Nieuwe Haagse School met verspringende delen. Het talud aan de achterzijde van het gebouw is - voorzien van trappen - opgenomen in de achtertuintjes, die van het omlopende halvemaanvormige pad worden gescheiden door een haag. De aanleg wordt begrensd door een halvemaanvormige sloot. Waardering De tuinaanleg bij het WAVO-park is van algemeen belang vanwege cultuurhistorische, architectuurhistorische waarde en vanwege de ensemblewaarde: - vanwege het ruimtelijke concept en de eenheid tussen het gebouw en de groenaanleg; - vanwege de aanleg in decoratieve tuinstijl; - als tuin behorend bij de woningen met winkel van het WAVO-park; - voor het oeuvre van de architect S. de Clerq; - vanwege de functioneel ruimtelijke samenhang tussen de verschillende onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524547
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van WAVO-park, tuinaanleg in Wassenaar

WAVO-park, bejaardenwoningen

Schouwweg 81
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van het WAVO-park wordt gevormd door de BEJAARDENWONINGEN bestaande uit beneden- en bovenwonin..

WAVO-park, oeconomiegebouw of transformatorhuisje

Schouwweg 81
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 De bij het WAVO-park behorende OECONOMIEGEBOUW of TRANSFORMATORHUISJE gebouwd in 1927 in de stijl van de Nieuw..

WAVO-park, toegangshekken

Schouwweg 81
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 De bij het WAVO-park behorende twee identieke TOEGANGSHEKKEN gebouwd in 1927 in een bij de architectuur van d..

Johannahuis

Schouwweg 72
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 1: VERZORGINGSTEHUIS. Inleiding VERZORGINGSTEHUIS van het type flatgebouw genaamd het 'Johannahuis', is in 1929-193..

Johannahuis: tuinaanleg

Schouwweg 72
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 2: TUINAANLEG. Inleiding De TUINAANLEG, behorende bij het verzorgingstehuis genaamd het 'Johannahuis', is op de hi..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)