Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Joodse begraafplaats, metaheerhuis in Wassenaar

Graf Begraafplaats

Het Kerkehout 7
2245XM Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1906-1907
Architect: L. Simons Simons, L. L. Simons


Beschrijving van Joodse begraafplaats, metaheerhuis

Inleiding complexonderdeel 2 Het bij de Joodse begraafplaats behorend METAARHUIS uit 1906-1907, gebouwd naar een ontwerp van L. Simons, in een Historiserende op de Oudheid geïnspireerde bouwstijl. Het metaarhuis was ondermeer bestemd voor de rituele wassingen. Tegenwoordig is het in gebruik als gemeentelijke aula. Het metaarhuis staat ten zuidwesten van het centrale plein. Aan weerszijden van de aula staan geschoren coniferen. N.B. Tijdens een renovatie midden jaren '80 zijn ondermeer de luifel en enkele deuren vernieuwd. Omschrijving Vrijstaand wit gepleisterd metaarhuis met een rechthoekige plattegrond en een plat dak, is symmetrisch opgezet, waarbij de voorgevel is georiënteerd op het oosten. Tegen de westgevel bevindt zich een eenlaags uitbouw. De gevels zijn geleed door, door zich verjongende, met pinakels bekroonde, lisenen op de hoeken en aan weerszijden van de hoofdentree. Ertussen bevinden zich boven een hoge borstwering spaarvelden. De pinakels aan weerszijden van de hoofdentree worden afgedekt door een eenvoudige draperie. De gevels worden afgesloten door een fries met palmetmotief. De rechtgesloten dubbele deuren hebben een cassettenpatroon. De merendeels hooggeplaatste vensters hebben vaste diepliggende ramen, geplaatst tussen gestileerde pilasters. De voorgevel (oostzijde) heeft in het midden een dubbele deur, onder een luifel die rust op vier zuilen. Erboven bevindt zich een driedelig, door penanten gescheiden, vensterpartij. Beide spaarvelden aan weerszijden van de entree hebben één hooggeplaatst venster. De zuidgevel heeft in het midden één dubbele deur met vergelijkbaar driedelige vensterpartij erboven. De westgevel bevindt zich een eenlaags bouw Bij de noordgevel is het midden, vergelijkbaar met de zuidzijde een driedelige vensterpartij geplaatst. INWENDIG heeft het metaarhuis wit gestucte wanden en liggen op de vloer geglazuurde plavuizen. Waardering Het metaarhuis is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - als zeldzaam en karakteristiek voorbeeld van een metaarhuis uit het begin van de 20ste eeuw in een Historiserende op de Oudheid geïnspireerde bouwstijl. - door de typologie, als bijzondere uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling. Verder van belang vanwege de ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele samenhang met de bijbehorende begraafplaats en vanwege de beeldbepalende situering aan het centrale plein. Het metaarhuis is vrij gaaf wat betreft de hoofdvorm, het materiaalgebruik en de detaillering. Het is, mede door de architectonische vormgeving, tevens van belang vanwege functionele herkenbaarheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524544
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Joodse begraafplaats, metaheerhuis in Wassenaar

Joodse begraafplaats, aanleg

Het Kerkehout 7
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 De AANLEG van de Joodse begraafplaats van de Nieuwe Hoogduitse gemeente is vanaf 1906 tot stand gekomen. De e..

Woonhuis van de architect met aangebouwde kas en tuinmuren

Rijksstraatweg 775
Wassenaar
Inleiding WOONHUIS van het type herenhuis met aangebouwde KAS en TUINMUREN is gebouwd in 1914 in Jugendstil door de Haagse architect J.W. B..

Maarheeze, woonhuis

Rijksstraatweg 675
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Het bij de historische buitenplaats Maarheeze behorende WOONHUIS van het type landhuis is gebouwd in 1914 naa..

Maarheze, tuin- en parkaanleg

Rijksstraatweg 675
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 De TUIN- EN PARKAANLEG behorende bij de historische buitenplaats Maarheeze is te onderscheiden in een geometri..

Maarheeze, toegangshek in de trant van de Amsterdamse School

Rijksstraatweg 675
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 4 TOEGANGSHEK behorend bij de historische buitenplaats Maarheeze gebouwd in 1914 in de trant van de Amsterdamse ..

Kaart & Routeplanner