Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Haeseoord, speelhuisje in cottagestijl in Wassenaar

Overig

Groot Haesebroekseweg 2
2243EA Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1920 (omstreeks)


Beschrijving van Haeseoord, speelhuisje in cottagestijl

Inleiding complexonderdeel 2 SPEELHUISJE in Cottagestijl staande bij het villacomplex Haeseoord is rond 1940 op de huidige plek geplaatst (oorspronkelijk van elders afkomstig). Het huisje is opgetrokken in hout en gebouwd omstreeks 1920. De noordgevel van het huisje is in latere tijd verlengd. Omschrijving Vrijstaande éénlaags pandje met een vrijwel rechthoekige plattegrond. Het overstekende zadeldak wordt gedekt door een met rubberoid shingels. De kopse voorzijde heeft een ruim overstek, voorzien van houten windveren, topmakelaar en een gesloten voorschot. Boven een bakstenen plint bestaan de wanden uit gepotdekselde delen. De ramen zijn afgehangen met rood/wit/groen geschilderde luiken met zandlopermotief. Eronder hangen rood geschilderde bloembakken. De symmetrisch ingedeelde puntgevel (zuid) heeft in het midden een tweedelige deur met in het bovendeel één ruit. Aan weerszijden ervan bevindt zich een smal éénruits raam. De beide langsgevels (oost, west) hebben dubbel openslaande ramen, waarvan het linker in de oostelijke langsgevel nog voorzien is van glas-in-lood. De oorspronkelijke achtergevel (noord) heeft rechts een deuropening met links daarvan een dubbel raam. INWENDIG zijn nog verschillende oorspronkelijke interieuronderdelen aanwezig, zoals de houten vloer, een vast hoekkastje en een uitgebouwd washoekje met wasbak. Verder is het rookkanaal tussen het vensterpenant aan de oostzijde deels nog intact. Waardering Het speelhuisje is van algemeen belang vanwege de architectuur-, cultuurhistorische en typologische waarde als karakteristiek voorbeeld van een voor tuinvermaak bestemd bijgebouwtje in Cottagestijl uit de jaren '20 van de 20ste eeuw. Het speelhuisje heeft ensemblewaarde als ruimtelijk en functioneel onderdeel bij het villacomplex 'Haeseoord'. Het speelhuisje is vrij gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering en heeft zowel in het exterieur als het interieur diverse oorspronkelijke, karakteristieke bouwonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524541
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Haeseoord, speelhuisje in cottagestijl in Wassenaar

Haeseoord, woonhuis (voormalig Malepartus)

Groot Haesebroekseweg 2
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van het villacomplex Haeseoord wordt gevormd door het WOONHUIS van het type landhuis, oorspron..

De Boeckhorst, woonhuis

Schouwweg 69
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van het landhuiscomplex 'De Boeckhorst' wordt gevormd door het WOONHUIS van het type landhuis, ..

De Boeckhorst, toegangshek

Schouwweg 69
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 Het bij het landhuis De Boeckhorst behorende TOEGANGSHEK uit 1913-1916 bevindt zich aan de Schouwweg. De hekpi..

De Boeckhorst, brug in art deco stijl

Schouwweg 69
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 Bij het landhuis De Boeckhorst behorende BRUG in Art Deco stijl gebouwd in 1914. Omschrijving Gemetselde br..

Ymkerhoeve

Lijsterlaan 2
Wassenaar
Inleiding WOONHUIS van het type landhuis genaamd "Ymkerhoeve", in Engelse Landhuisstijl, gebouwd in 1938/39 naar ontwerp van de architect J..

Kaart & Routeplanner

Route naar Haeseoord, speelhuisje in cottagestijl in Wassenaar