Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Rietvink, woonhuis in Wassenaar

Kasteel Buitenplaats

Groen van Prinstererlaan 13
2243BR Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1916/1924
Architect: Th. Wouters, J.J. Brandes en Jan van der Lip Wouters, Th. Th. Wouters, J.J. Brandes en Jan van der Lip


Beschrijving van De Rietvink, woonhuis

Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van het complex De Rietvink wordt gevormd door het WOONHUIS van het type landhuis, gebouwd in 1916 naar ontwerp van de architecten Th. Wouters en J.J. Brandes in opdracht van de Exploitatiemaatschappij Groot Heasebroek. Het pand, dat is opgetrokken in een Engelse Landhuisstijl werd in 1924 door de architect Jan van der Lip uitgebreid met een SCHILDERIJENZAAL voor de toenmalige eigenaar en kunsthandelaar J.A.A.M. van Es. Omschrijving Vrijstaand tweelaags pand, vanaf een samengestelde plattegrond opgetrokken in rode baksteen (Vlaams verband) voorzien van siermetselwerk met horizontale, uitgemetselde banden. Het overkragende, samengestelde schilddak is met riet gedekt en heeft rode nokvorsten. In de oksel van het L-vormige dak een hoge, vierkante schoorsteen met siermetselwerk. Het pand heeft dakkapellen onder rietgedekte lessenaardaken. De voorgevel, evenwijdig aan de Groen van Prinstererlaan (west) bestaat uit een risalerende bouwmassa (links), waarin op de begane grond en op de verdieping drie negenruits vensters geplaatst zijn, in het terugliggende geveldeel (rechts) zijn op de begane grond en de verdieping twee smalle staande vensters geplaatst. De rechter zijgevel aan de zuidzijde, heeft een driezijdige erker waarin meerruits vensters geplaatst zijn. Boven de erker een balkon dat betreden kan worden via een meerruits balkondeur. Links van het balkon op de begane grond en de verdieping een negenruits venster. Voor het terugliggende geveldeel rechts van de erker, bevindt zich een veranda waarvan de overkapping ondersteund wordt door een in siermetselwerk uitgevoerde pijler die in de decoratief uitgemetselde borstwering is opgenomen. Twee meerruits terrasdeuren geven toegang tot de veranda. Op de verdieping is een negenruits venster geplaatst. Ook de achtergevel aan de oostzijde heeft een driezijdige erker met meerruits vensters en een balkon, toegankelijk via een meerruits balkondeur. De linker zijgevel gaat grotendeels schuil achter de aanbouw (schilderijenzaal) die bestaat uit een langgerekt eenlaags volume onder een rietgedekt schilddak. Waardering Landhuis de Rietvink uit 1916 gebouwd door Wouters en Brandes is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde - als representatief voorbeeld van een vroeg 20ste-eeuwse villa in Engelse Landhuisstijl uit het oeuvre van de architectencombinatie Wouters en Brandes; - wegens de typologische waarde als zeldzaam voorbeeld van een partikuliere tentoonstellingsruimte (schilderijenzaal); Tevens heeft de villa ensemblewaarde als hoofdonderdeel van het complex met de omringende tuin en bijbehorende ommuring met hekpijlers in siermetselwerk Het pand is grotendeels gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524537
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Rietvink, woonhuis in Wassenaar

De Rietvink, tuinaanleg met muur en hekpijlers

Groen van Prinstererlaan 13
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 Bij het complex De Rietvink behorende TUINAANLEG met bijbehorende MUUR en HEKPIJLERS, uitgevoerd in Nieuw Arch..

Nijenstede, woonhuis

Schouwweg 107
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van het complex Nijenstede wordt gevormd door het WOONHUIS van het type landhuis, gebouwd in 1..

Nijenstede, garage

Schouwweg 107
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 Bij het landhuis Nijenstede behorende GARAGE gebouwd in 1915 in opdracht van Ewald Behle naar tekeningen van d..

Nijenstede, tuinaanleg met muur en toegangshek

Schouwweg 107
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 Bij het landhuis Nijenstede behorende TUINAANLEG met MUUR en TOEGANGSHEK tot stand gekomen in het eerste kwart..

Klein Haesebroek: woonhuis me tbijbehorende terrasaanleg

Schouwweg 106
Wassenaar
Inleiding Het WOONHUIS Klein Haesebroek, van het type landhuis met bijbehorende TERRASAANLEG, is gebouwd in 1910 naar ontwerp van de archit..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Rietvink, woonhuis in Wassenaar

Foto's (1)