Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Plantsoen Burchtplein, muziektent in Wassenaar

Gebouw

Burchtplein
2240AA Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1928
Architect: J.J. Brandes Brandes, Co J.J. Brandes


Beschrijving van Plantsoen Burchtplein, muziektent

Inleiding complexonderdeel 3 MUZIEKTENT, in 1928 door de Haagse architect J.J. (Co Brandes) ontworpen in een (Vaderlandse) Rustieke bouwstijl met invloeden van de Nieuwe Haagse School. De muziektent, pendant van de tegenover gelegen gedenkbank met pergola is licht verhoogd gesitueerd aan de noordoostzijde van het plantsoen in het verlengde van de centraal gelegen wetering. Omschrijving De uit een rode handvormsteen (kettingverband) opgetrokken muziektent heeft een achthoekig grondvlak met een hoge gemetselde borstwering. Aan de binnenzijde van de hoek staan tegen de borstweringsmuur gemetselde basementen met houten pijlers en korbeels, waarop het overstekende, achtzijdige rieten dak rust, dat is bekroond met een zinken piron. Aan twee zijden is de muziektent, via een gemetselde trap met keermuren toegankelijk. Aan de zuidwestzijde bevindt zich een entree naar het souterrain gedeelte onder de muziektent. Waardering De uit 1928 daterende muziektent is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde: - als representatief voorbeeld van een sociaal-culturele buurtvoorziening uit de jaren '20 van de 20ste eeuw; - door de karakteristieke vormgeving en detaillering van de muziektent in een (Vaderlandse) Rustieke bouwstijl met invloeden van de Nieuwe Haagse School; - als onderdeel van het oeuvre van de Haagse architect J.J. Brandes, de grondlegger van de Nieuwe Haagse school; - vanwege de gaafheid van de hoofdvorm, het materiaalgebruik en de detaillering. Verder stedenbouwkundig van belang vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de plantsoenaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524535
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Plantsoen Burchtplein, muziektent in Wassenaar

Plantsoen Burchtplein, aanleg

Burchtplein
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 PLANTSOENAANLEG, in samenwerking met J.T. Wouters in 1928 ontworpen in een Decoratieve Tuinstijl door de Haags..

Plantsoen Burchtplein, gedenkbank met pergola's

Burchtplein
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 GEDENKBANK met PERGOLA`S, in 1928 ontworpen door de Haagse architect J.J. (Co Brandes) in een (Vaderlandse) Ru..

Begraafplaats van de Sint-Willibrorduskerk

Kerkstraat 75
Wassenaar
Inleiding Complexonderdeel 3 Bij de rooms-katholieke H. Willibrorduskerk behorende BEGRAAFPLAATS in oorsprong daterend uit de 18de eeuw ma..

Sint-Willibrorduskerk

Kerkstraat 77
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Rooms-Katholieke KERK H. Willibrordus gebouwd vanaf 1903 in opdracht van pastoor Bruijstens naar neo-gotisch o..

Windlust

Molenplein 10
Wassenaar
Molen en molenaarshuis, laag huis met dubbele topgevel, 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)