Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Plantsoen Burchtplein, gedenkbank met pergola's in Wassenaar

Overig

Burchtplein
2240AA Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1928
Architect: J.J. Brandes Brandes, Co J.J. Brandes


Beschrijving van Plantsoen Burchtplein, gedenkbank met pergola's

Inleiding complexonderdeel 2 GEDENKBANK met PERGOLA`S, in 1928 ontworpen door de Haagse architect J.J. (Co Brandes) in een (Vaderlandse) Rustieke bouwstijl met invloeden van de Nieuwe Haagse School, geplaatst ter ere van burgemeester Storm van 's Gravensande. De gedenkbank met pergola is de pendant van de tegenover gelegen muziektent en is gesitueerd in de zuidwesthoek van het plantsoen, in het verlengde van de middenas gelegen wetering. Omschrijving Uit rode handvormsteen (kettingverband) opgetrokken zitbank heeft een segmentboogvormig grondvlak, dat aan weerszijden eindigt in een pergola. De gebogen leuning van de bank wordt gesloten door een kantstaande rollaag, en heeft in het midden een natuurstenen haut-reliƫf met de tekst: 'BURGEMEESTER STORM VAN 's GRAVENSANDE' De hardstenen zitting van de bank rust op gemetselde pijlertjes. Op de afsluitende muurtjes van de bank is een natuurstenen reliefsteen aangebracht met het jaartal '1911' en '1928'. Op de twee pijlers van de pergola`s rust een houten ligger met dwarsbalkjes. De pijler tegenover de gedenkbank wordt geflankeerd door een dwarsmuurtje met gemetselde bloembakken langs de waterpartij. Waardering De uit 1928 daterende gedenkbank met pergola is van algemeen belang wegens architectuur- , cultuurhistorische en stedenbouwkundige waarde: - als representatief voorbeeld van een karakteristieke monument uit de jaren '20 van de 20ste eeuw, ontworpen in een (Vaderlandse) Rustieke bouwstijl met invloeden van de Nieuwe Haagse School; - als onderdeel van het oeuvre van de Haagse architect J.J. Brandes, de grondlegger van de Nieuwe Haagse school; - door de karakteristieke vormgeving en detaillering van de gedenkbank en de pergola in een (Vaderlandse) Rustieke bouwstijl met invloeden van de Nieuwe Haagse School; - vanwege de gaafheid van hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering; Verder stedenbouwkundig van belang vanwege de historische ruimtelijke en functionele relatie met de omringende plantsoenaanleg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524534
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Plantsoen Burchtplein, gedenkbank met pergola's in Wassenaar

Plantsoen Burchtplein, aanleg

Burchtplein
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 PLANTSOENAANLEG, in samenwerking met J.T. Wouters in 1928 ontworpen in een Decoratieve Tuinstijl door de Haags..

Plantsoen Burchtplein, muziektent

Burchtplein
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 MUZIEKTENT, in 1928 door de Haagse architect J.J. (Co Brandes) ontworpen in een (Vaderlandse) Rustieke bouwsti..

Begraafplaats van de Sint-Willibrorduskerk

Kerkstraat 75
Wassenaar
Inleiding Complexonderdeel 3 Bij de rooms-katholieke H. Willibrorduskerk behorende BEGRAAFPLAATS in oorsprong daterend uit de 18de eeuw ma..

Sint-Willibrorduskerk

Kerkstraat 77
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Rooms-Katholieke KERK H. Willibrordus gebouwd vanaf 1903 in opdracht van pastoor Bruijstens naar neo-gotisch o..

Windlust

Molenplein 10
Wassenaar
Molen en molenaarshuis, laag huis met dubbele topgevel, 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)