Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Plantsoen Burchtplein, aanleg in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Burchtplein
2240AA Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1928
Architect: J.J. Brandes en J.T. Wouters Brandes, Co J.J. Brandes en J.T. Wouters


Beschrijving van Plantsoen Burchtplein, aanleg

Inleiding complexonderdeel 1 PLANTSOENAANLEG, in samenwerking met J.T. Wouters in 1928 ontworpen in een Decoratieve Tuinstijl door de Haagse architect J.J. (Co Brandes). De tuin- en landschapsarchitect H. Roeters van Lennep was, als adviseur van de gemeente, toezichthouder tijdens de aanleg van het park. Voor de waterpartij is gebruik gemaakt van de reeds bestaande oude wetering. Omschrijving Ellipsvormig, plantsoen met in de middenas een T-vormige langgerekte, waterpartij, waarvan de lange as centraal is gesitueerd en de dwarsas zich aan de bredere noordoostzijde bevindt. Aan deze zijde biedt de hoger gelegen muziektent een ruim uitzicht over de waterpartij, die aan de zuidwestzijde wordt afgesloten door de gedenkbank met pergola. In het midden van de waterpartij is een fontein geplaatst. Rondom de waterpartij bevinden zich gazons, een wandelpad en vaste plantenborders met een gevarieerde beplanting qua kleur en vorm. In de beide oksels van de T-vormige waterpartij staan twee Watercypressen (Metasequoia glyptostroboides). Langs het water staan enkele Treurwilgen, verder ondermeer een beplanting met prunes, coniferen. De gedenkbank aan de zuidwestzijde heeft een hoge haag met taxussen. Nabij de muziektent staan twee kastanjebomen. Waardering Plantsoenaanleg behorend bij het Burchtpleincomplex is van algemeen belang vanwege de architectuur- tuin- en cultuurhistorische waarde: - als representatief voorbeeld van een openbare groenvoorziening in de Decoratieve Tuinstijl uit de jaren '20 van de 20ste eeuw met bijbehorende objecten; - als ontwerp uit het oeuvre van de Haagse architect J.J. Brandes, de grondlegger van de Nieuwe Haagse School; - als beeldbepalnd en historisch ruimtelijk en functioneel onderdeel van de stedebouwkundige aanleg van een van de eerste planmatige stedenbouwkundige stadsuitbreidingen van Wassenaar nabij de historische kern, in de trant van de tuinstadgedachte; Het plantsoen met bijbehorende complexonderdelen zijn gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524533
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Plantsoen Burchtplein, aanleg in Wassenaar

Plantsoen Burchtplein, gedenkbank met pergola's

Burchtplein
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 GEDENKBANK met PERGOLA`S, in 1928 ontworpen door de Haagse architect J.J. (Co Brandes) in een (Vaderlandse) Ru..

Plantsoen Burchtplein, muziektent

Burchtplein
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 MUZIEKTENT, in 1928 door de Haagse architect J.J. (Co Brandes) ontworpen in een (Vaderlandse) Rustieke bouwsti..

Begraafplaats van de Sint-Willibrorduskerk

Kerkstraat 75
Wassenaar
Inleiding Complexonderdeel 3 Bij de rooms-katholieke H. Willibrorduskerk behorende BEGRAAFPLAATS in oorsprong daterend uit de 18de eeuw ma..

Sint-Willibrorduskerk

Kerkstraat 77
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Rooms-Katholieke KERK H. Willibrordus gebouwd vanaf 1903 in opdracht van pastoor Bruijstens naar neo-gotisch o..

Windlust

Molenplein 10
Wassenaar
Molen en molenaarshuis, laag huis met dubbele topgevel, 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Plantsoen Burchtplein, aanleg in Wassenaar

Foto's (1)