Ivecke: toegangshek in Wassenaar

Rust en Vreugdlaan 2
2243AS Wassenaar

Architect: G.J. van der Mark

Beschrijving van Ivecke: toegangshek

Inleiding complexonderdeel 2 TOEGANGSHEK behorend bij de historische buitenplaats Ivecke is gesitueerd op de hoek van de Rijksstraatweg en de Rust en Vreugdlaan voor de oprijlaan, die met keerlus in westelijke richting naar het landhuis leidt. Het smeedwerk van het hekwerk komt overeen met een hek dat haaks staat op de westelijk zijgevel van het landhuis. De uitvoering van het hekwerk is evenals het landhuis uitgevoerd door de plaatselijke architect-aannemer G.J. van der Mark. Omschrijving Twee rechthoekige met Portland cement gepleisterd pijlers ter imitatie van zandsteenkleurige platen in Neo-Lodewijk XVI-stijl, worden gedekt door geprofileerde dekplaten. Aan straatzijde festoen in haut-reliƫf. Aan ijzeren duimen een dubbel openslaand smeedijzeren hekwerk met decoratief krulwerk. Waardering Het toegangshek is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - als karakteristiek voorbeeld van een toegangshek in Neo-Lodewijk XVI-stijl uit het begin van de 20ste eeuw. - vanwege de ruimtelijke, functionele en stilistische samenhang met de overige complexonderdelen. - als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. - vanwege de markering van de toegang tot de buitenplaats. Het toegangshek is gaaf in hoofdvorm, wat betreft materiaalgebruik en detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)