Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eikenrode, dienstwoning met garage in Wassenaar

Woonhuis

Rijksstraatweg 394
2242CZ Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1913
Architect: Smit en Fels


Beschrijving van Eikenrode, dienstwoning met garage

Inleiding complexonderdeel 3 De DIENSTWONING met GARAGE, behorend bij de historische buitenplaats Eikenrode, is gebouwd in 1913 naar tekeningen van de architecten Smit en Fels in een op de Cottagestijl geïnspireerde bouwstijl. Het pand ligt noordelijk, in de as van het huis. Omschrijving Tweelaags pand opgetrokken in rode baksteen onder een samengesteld, overstekend, rietgedekt schilddak met een op de nok geplaatste schoorsteen. Voorgevel (zuid) met twee dubbele houten garagedeuren met beslag onder een eiken balk als latei. Op de verdieping twee driezijdige erkertjes met glas-in-lood in de zijvensters. Oostelijke zijgevel met een risalerend bouwdeel onder een wolfsdak waarvan het linker dakschild doorloopt over de gemetselde trap met houten balustrade die naar de entree op de verdieping leidt. Rechts van de trap is op de begane grond een rondboogvormige entree geplaatst met daarnaast een venster met luik. Op de verdieping twee vensters. De westelijke gevel heeft een risalerend bouwdeel onder een doorlopend dakschild waarin een dakkapel geplaatst is. Op de begane grond van dit geveldeel zijn een dubbel en een klein enkel venster geplaatst, op de verdieping een tweede dubbel venster. Waardering Dienstwoning met garage van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - als onderdeel van het complex dat als een van de eerste percelen bebouwd werd op een afgekaveld stuk dat oorspronkelijk onderdeel was van de buitenplaats De Paauw. - vanwege de op de Cottagestijl geïnspireerde bouwstijl en als voorbeeld uit het oeuvre van de architectencombinatie Smit & Fels. Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het pand heeft ensemblewaarde als onderdeel van het complex en de tuin met een duidelijke ontwerpeenheid en ruimtelijke en functionele samenhang. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524521
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eikenrode, dienstwoning met garage in Wassenaar

Eikenrode, woonhuis

Rijksstraatweg 392
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van de historische buitenplaats Eikenrode is het WOONHUIS van het type villa, gebouwd in opdrac..

Eikenrode, tuinaanleg

Rijksstraatweg 392
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 4 Bij de historische buitenplaats behorende TUINAANLEG door Henri Roeters van Lennep uit 1936 voor het echtpaar ..

Eikenrode, dubbele Dienstwoning Eikenrode

Rijksstraatweg 390a
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 De DUBBELE DIENSTWONING, behorend bij de historische buitenplaats Eikenrode, is gebouwd in 1913 naar tekeninge..

Woonhuis van het type landhuis in Neo-Hollandse Renaissance stijl

Raadhuislaan 1
Wassenaar
Inleiding WOONHUIS van het type landhuis met HEK uit 1923 in Neo-Hollandse Renaissance' stijl is ontworpen door de Wassenaarse architect M...

kasteel buitenplaats

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 12 GRENSPAAL behorende bij de historische buitenplaats De Paauw. Aan de NO-zijde van het huis een hardstenen achthoekige grenspa..

Kaart & Routeplanner