Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Eikenrode, dubbele Dienstwoning Eikenrode in Wassenaar

Woonhuis

Rijksstraatweg 390 a
2242AD Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1913
Architect: Anthonie Pieter Smits en Hendrik Fels Smits, Anthonie Pieter Anthonie Pieter Smits en Hendrik Fels


Beschrijving van Eikenrode, dubbele Dienstwoning Eikenrode

Inleiding complexonderdeel 2 De DUBBELE DIENSTWONING, behorend bij de historische buitenplaats Eikenrode, is gebouwd in 1913 naar tekeningen van de architecten Smit en Fels in een op de Engelse Landhuisstijl geïnspireerde bouwstijl. Het pand ligt ten oosten van het hoofdgebouw met de nokrichting evenwijdig aan de Rijksstraatweg. Omschrijving Gespiegelde, eenlaagse dubbele woning vanaf een rechthoekige plattegrond opgetrokken in rode baksteen (halfsteensverband). Het overstekende schilddak is met rode leipannen gedekt en heeft op de nokken schoorstenen. De driedelige vensterpartijen bevinden zich tussen rollagen De gevel aan de straatzijde (zuid) heeft vier vensterpartijen en boven iedere woning een dakkapel voorzien van een vierdelig venster dat met glas-in-lood gevuld is. In de achtergevel (noord) zijn de entrees geplaatst en, ter plaatse van iedere woning, een aanbouw onder een lessenaardak. Waardering Dubbele dienstwoning van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde - als onderdeel van het complex dat als een van de eerste percelen bebouwd werd op een afgekaveld stuk dat oorspronkelijk onderdeel was van de buitenplaats De Paauw. - vanwege de aan de villa verwante bouwstijl (geïnspireerd op de Engelse Landhuisstijl) en als voorbeeld uit het oeuvre van de architectencombinatie Smit & Fels. Het pand is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Het pand heeft ensemblewaarde als onderdeel van het complex met een duidelijke ontwerpeenheid en ruimtelijke en functionele samenhang. Het pand is beeldbepalend gesitueerd aan de Rijksstraatweg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524520
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Eikenrode, dubbele Dienstwoning Eikenrode in Wassenaar

Eikenrode, woonhuis

Rijksstraatweg 392
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van de historische buitenplaats Eikenrode is het WOONHUIS van het type villa, gebouwd in opdrac..

Eikenrode, tuinaanleg

Rijksstraatweg 392
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 4 Bij de historische buitenplaats behorende TUINAANLEG door Henri Roeters van Lennep uit 1936 voor het echtpaar ..

Eikenrode, dienstwoning met garage

Rijksstraatweg 394
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 De DIENSTWONING met GARAGE, behorend bij de historische buitenplaats Eikenrode, is gebouwd in 1913 naar tekeni..

kasteel buitenplaats

Raadhuislaan 22
Wassenaar
onderdeel 12 GRENSPAAL behorende bij de historische buitenplaats De Paauw. Aan de NO-zijde van het huis een hardstenen achthoekige grenspa..

Woonhuis van het type landhuis in Neo-Hollandse Renaissance stijl

Raadhuislaan 1
Wassenaar
Inleiding WOONHUIS van het type landhuis met HEK uit 1923 in Neo-Hollandse Renaissance' stijl is ontworpen door de Wassenaarse architect M...

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)