Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lagere school bij de kerk De Goede Herder in Wassenaar

Gebouw

Oud Wassenaarseweg 13
2243BT Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1925-1928
Architect: Leo van der Laan en Jan van der Laan Laan, Leo, van der Leo van der Laan en Jan van der Laan


Beschrijving van Lagere school bij de kerk De Goede Herder

Inleiding complexonderdeel 3 De bij de R.K. Parochie 'De Goede Herder' behorende LAGERE SCHOOL Pius X is in de periode 1925-1928 in fasen tot stand gekomen naar ontwerp van de architecten L. en J.A. van der Laan. Het materiaalgebruik en de architectuur sluit aan bij het Traditionalistische ontwerp van de kerk, maar is soberder van opzet en past in de traditie van de Delftse School. De school ligt ten westen van de kosterswoning en het processieveld. In aanvang zijn in 1925 drie lokalen gebouwd. Omschrijving Samengestelde éénlaags bouwmassa op samengestelde, in hoofdvorm U-vormige plattegrond onder zadeldaken. Het aldus ontstane plein is door een gedeeltelijk opengewerkte muur afgesloten. Boven het uit klinkers opgetrokken trasraam, zijn de gevels opgetrokken van een rode Belgische baksteen. Waardering De school is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde van de oorspronkelijke functie en de stilistische en ruimtelijke samenhang met de R.K. kerk De Goede Herder. Er is daarbij tevens sprake van ensemblewaarde, omdat het deel uitmaakt van het totaalontwerp van het R.K.-complex. De school is vrijwel gaaf in hoofdvorm, detaillering en materiaalgebruik van zowel ex- als interieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524517
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Lagere school bij de kerk De Goede Herder in Wassenaar

Kosterwoning van de kerk De Goede Herder

Stoeplaan 4a
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 De bij de R.K. Parochiekerk 'De Goede Herder' behorende KOSTERSWONING uit 1929-1931 is, evenals de kerk, ontwo..

Kerk De Goede Herder

Stoeplaan 4
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Als onderdeel van een R.K. complex is op initiatief van bouwpastor Ch.N.J. Meijsing in de periode 12 januari 1..

Landhuis met garage en tuinmuur, gebouwd in opdracht van N.C. de Gijselaar

Stoeplaan 1
Wassenaar
Inleiding LANDHUIS met bijbehorende GARAGE met elkaar verbonden door middel van een TUINMUUR, gebouwd in opdracht van N.C. de Gijselaar geb..

Klein Rust en Vreugd

Van der Oudermeulenlaan 20
Wassenaar
Inleiding LANDHUIS in Engelse landhuisstijl van architect J.T. Wouters, daterend uit 1920. Het huis is gesitueerd aan de rand van een bos m..

De Rietvink, woonhuis

Groen van Prinstererlaan 13
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van het complex De Rietvink wordt gevormd door het WOONHUIS van het type landhuis, gebouwd in..

Kaart & Routeplanner

Route naar Lagere school bij de kerk De Goede Herder in Wassenaar

Foto's (1)