Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arcadia, tuinaanleg in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Schouwweg 87
2243BM Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1910-1920 (omstreeks)


Beschrijving van Arcadia, tuinaanleg

Inleiding complexonderdeel 6 De TUINAANLEG in de Nieuw Architectonische Tuinstijl behorend bij de buitenplaats Arcadia dateert waarschijnlijk uit de bouwtijd van het landhuis uit het eind van de jaren '10 van de 20ste eeuw. Met handhaving van het oorspronkelijk, enigszins geaccidenteerde, karakter van het duinbos, is rondom het huis een geometrisch tuin aangelegd. De tuinaanleg concentreert zich rondom het huis. Mede door de terrasaanleg wordt de tuin als voortzetting van het huis gezien. Aan de zuidzijde van de tuin, tussen de schuur bij de tuinmanswoning en de chauffeurswoning lag oorspronkelijk de moestuin. Omschrijving Het karakter van de tuin wordt rondom in hoofdlijnen bepaald door restanten van een duinbos, dat voornamelijk uit eikenbomen bestaat, waarvan verschillende oude exemplaren. De geometrisch tuinaanleg is opgebouwd uit meerdere niveaus en concentreert zich ten zuidoosten van het huis. Het is deels vereenvoudigd en een groot gazon. Langs de zuidoostelijk begrenzing staan vooral veel taxussen; tevens een rijke aanplant met rododendrons. Rondom het gazon diverse borders, waaronder één die via een lus aan de zuidoostzijde aansluit op het terras van ten zuidwesten van het huis. Voor de achtergevel ligt een verhoogd, uit rode baksteen opgetrokken terras met natuurstenen balustrade. Het heeft een symmetrisch opgezet met concave en rechte uitstulpingen, die uitkomen bij een terras dat in de middenas van het as is gelegen. In het verlengde hiervan ligt een grindpad dat uitkomt bij de trap van een cirkelvormig gemetseld verlaagd gedeelte. Rondom het cirkelvormige gedeelte ligt een iets verhoogd, door lavabrokken begrensde border/gras, waar enkele loofbomen zijn geplant. In het middelpunt van de cirkel is een waterpartij verdiept gelegen een waterpartij, die een rechthoekige vorm heeft met halfcirkelvormige uitstulpingen. Centraal is een uit lavabrokken opgebouwde fontein geplaatst. Waardering De tuinaanleg behorende bij de buitenplaats Arcadia is van algemeen belang vanwege de cultuur- en tuinhistorische waarde als redelijk gaaf en in hoofdlijnen goed herkenbaar tuinaanleg in de Nieuw-Architectonische Tuinstijl uit het begin van de 20ste eeuw. De tuinaanleg is in hoofdlijnen, qua materiaalgebruik en de detaillering goed herkenbaar. De tuinaanleg heeft een grote ensemblewaarde vanwege de bijzondere ruimtelijk en visuele relatie als architectonische voortzetting van het huis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524509
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arcadia, tuinaanleg in Wassenaar

Arcadia, woonhuis

Schouwweg 87
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van de buitenplaats Arcadia wordt gevormd door het WOONHUIS van het type landhuis dat in 1917 i..

Arcadia, hekpijlers

Schouwweg 87
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 Behorende bij de buitenplaats Arcadia twee paar HEKPIJLERS in een Historiserende stijl uitgevoerd met vergelij..

Arcadia, schuur

Schouwweg 87
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 5 Ambachtelijk-traditioneel uitgevoerde SCHUUR uit circa 1919 behorend bij de buitenplaats Arcadia. De schuur st..

Arcadia, chauffeurswoning met (auto)garage en paardenstal

Schouwweg 89
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 De CHAUFFEURSWONING met (AUTO)GARAGE en PAARDENSTAL behorend bij de buitenplaats Arcadia, is evenals het landh..

Oud Wassenaar: voormalige dienstwoning

Schouwweg 92
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 3: Voormalige DIENSTWONING. Inleiding De voormalige dienstwoning in Neo-Hollandse Renaissancestijl, oorspronkelijk ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Arcadia, tuinaanleg in Wassenaar