Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arcadia, tuinmanswoning in Wassenaar

Woonhuis

Groen van Prinstererlaan 2
2243BR Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1921
Architect: A.C.J. Achilles Achilles, A.C.J. A.C.J. Achilles


Beschrijving van Arcadia, tuinmanswoning

Inleiding complexonderdeel 4 De uit 1921 stammende TUINMANSWONING behorend bij de buitenplaats Arcadia is door A.C.J. Achilles gebouwd in een Expressionistische stijl met aan de Amsterdamse School verwante invloeden is in opdracht van de toenmalige eigenaar C.J. Visser. De tuinmanswoning staat op het zuiden van het terrein ten zuidoosten van de houten schuur. Het grenst aan de zuidoostzijde aan de Groen van Prinstererlaan. Omschrijving Houten vrijstaande bouwmassa op rechthoekige plattegrond, wordt gedekt door een schilddak, waarvan de dakschilden in het midden langer doorlopen en de top wordt afgesloten door uilenborden. De zich verjongende gevels zijn evenals het dak bekleed met leien in Rijndekking en vormen daardoor een sterke visuele eenheid met de dak. Elk dakschild heeft onder een opgelicht gedeelte een dakkapel met enkele, dan wel dubbel raam met roedenverdeling. Deur- en vensteropeningen zijn rechtgesloten. De voorgevel (noordoost) heeft rechts een tweedelige deur en links een zesruits raam. De linker (zuidoost), aan de Groen van Prinstererlaan grenzende zijgevel een samengestelde raampartij, bestaat uit zes- en tweeruitsramen. De rechter zijgevel (noordwest) heeft een enkel en een gekoppeld venster De achtergevel (zuidwesten) heeft dubbel raam. In het INTERIEUR is de oorspronkelijke plattegrondindeling en detaillering grotendeels gehandhaafd. De schoorsteen en het rookkanaal zijn van gele ijsselsteen. Waardering De tuinmanswoning is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde: - als karakteristiek voorbeeld van een tuinmanswoning uit de eerste decennia van de 20ste eeuw in een Expressionistische stijl met aan de Amsterdamse School verwante invloeden. Zowel in- als uitwendig is het pand gaaf wat betreft hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. - vanwege de zeldzaamheidswaarde door de bijzondere toepassing van het materiaalgebruik in samenhang met de vormgeving. - vanwege de ensemblewaarde door de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen en vanwege de beeldbepalende situering langs de Groen van Prinstererlaan. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524507
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arcadia, tuinmanswoning in Wassenaar

Frisiastate, landhuis

Lindelaan 2
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 LANDHUIS Frisiastate gebouwd in Nieuw Historiserende stijl met invloed van de Neo-Hollandse Renaissance en de ..

Frisiastate, Moestuin met muur

Lindelaan 2
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 4 MOESTUIN met 19de-eeuwse MUUR behorend bij de buitenplaats Frisiastate. Oorspronkelijk behoorde de moestuin bi..

Frisiastate, koetshuis

Lindelaan 8
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 KOETSHUIS, behorend bij de buitenplaats Frisiastate, in Nieuw Historiserende stijl met invloed van de Neo-Holl..

Frisiastate, portierswoning

Lindelaan 8
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 (Voormalige) PORTIERSWONING, behorend bij de buitenplaats Frisiastate, gebouwd in Nieuw Historiserende stijl m..

Oud Wassenaar: landhuis

Park Oud Wassenaar 1
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 1: LANDHUIS. Inleiding In Neo-Renaissancestijl opgetrokken landhuis Oud Wassenaar naar ontwerp van C. Muysken uit 1..

Kaart & Routeplanner