Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arcadia, hekpijlers in Wassenaar

Overig

Schouwweg 87
2243BM Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1917


Beschrijving van Arcadia, hekpijlers

Inleiding complexonderdeel 2 Behorende bij de buitenplaats Arcadia twee paar HEKPIJLERS in een Historiserende stijl uitgevoerd met vergelijkbaar materiaal gebruik als het landhuis. De pijlers staan aan weerszijden langs de Schouwweg. N.B. De toegangshekken zijn vernieuwd en van bescherming uitgesloten. Omschrijving Boven van waalklinkers opgetrokken trasraam met afgesloten wordt door een rollaag zijn op een vierkant grondvlak, twee paar hekpijlers opgetrokken uit rode Waalsteen. Ze worden afgedekt door geprofileerde natuurstenen dekplaten, waarop smeedijzeren lantaarns zijn geplaatst, waarvan de staanders met decoratief gekruld smeedwerk over de zijkanten van de pijlers doorlopen. Waardering De hekpijlers zijn van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als functioneel en stilistische onderdeel van de buitenplaats Arcadia. Het toegangshek is gaaf wat betreft hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. De pijlers hebben een duidelijke situationele- en ensemblewaarde door de ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen en de beeldbepalende situering langs de Schouwweg als entree tot de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524505
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arcadia, hekpijlers in Wassenaar

Arcadia, woonhuis

Schouwweg 87
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Hoofdonderdeel van de buitenplaats Arcadia wordt gevormd door het WOONHUIS van het type landhuis dat in 1917 i..

Arcadia, schuur

Schouwweg 87
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 5 Ambachtelijk-traditioneel uitgevoerde SCHUUR uit circa 1919 behorend bij de buitenplaats Arcadia. De schuur st..

Arcadia, tuinaanleg

Schouwweg 87
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 6 De TUINAANLEG in de Nieuw Architectonische Tuinstijl behorend bij de buitenplaats Arcadia dateert waarschijnli..

Arcadia, chauffeurswoning met (auto)garage en paardenstal

Schouwweg 89
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 De CHAUFFEURSWONING met (AUTO)GARAGE en PAARDENSTAL behorend bij de buitenplaats Arcadia, is evenals het landh..

Oud Wassenaar: voormalige dienstwoning

Schouwweg 92
Wassenaar
Omschrijving onderdeel 3: Voormalige DIENSTWONING. Inleiding De voormalige dienstwoning in Neo-Hollandse Renaissancestijl, oorspronkelijk ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Arcadia, hekpijlers in Wassenaar

Foto's (1)