Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ter Veken, moestuin en druivenserre in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Schouwweg 29
2243BC Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1912


Beschrijving van Ter Veken, moestuin en druivenserre

Inleiding complexonderdeel 5 De bij de buitenplaats Ter Veken behorende MOESTUIN met een in een functionele Traditioneel-Ambachtelijk trant uitgevoerde DRUIVENSERRE dateert uit 1912 en is ten noordwesten van het huis gesitueerd. Deze is tegelijkertijd gebouwd met een bloemenkas ingebouwd, waarvan de betonnen funderingen en muren met bloembakken resteren. Deze staat er een langgerekte gemetselde broeibak, die ten noordwesten van de druivenserre staat, haaks erop. Hiervan resteert de gemetselde opbouw. Omschrijving De moestuin wordt deels door geschoren hagen omgeven. Aan de noordwestzijde ligt de druivenserre. Dit is een vrijstaande bouwmassa op rechthoekige plattegrond heeft een betonnen plint, waarop een geknikt zadeldak is geplaatst, bestaande uit een houten skelet met glaspanelen. De nokrichting is georiƫnteerd op het noordwesten/zuidoosten. De noordwestelijk opgevel heeft een houten deur met ruiten. Waardering De moestuin met druivenserre is van algemeen belang vanwege de tuin- en cultuurhistorische waarde - als historisch, ruimtelijk en functioneel onderdeel van de buitenplaats Terveken. De druivenserre is gaaf in hoofdvorm en wat betreft materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524501
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ter Veken, moestuin en druivenserre in Wassenaar

Ter Veken, woonhuis

Schouwweg 29
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Het hoofdonderdeel van de buitenplaats Ter Veken is het WOONHUIS van het type landhuis gebouwd in opdracht va..

Ter Veken, (automobiel)garage met dienstwoning

Schouwweg 29
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 Bij de buitenplaats Ter Veken behorende (AUTOMOBIEL)GARAGE met DIENSTWONING (2) voor de chauffeur is in 1911 o..

Ter Veken, Toegangshek met brug

Schouwweg 29
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 Bij de buitenplaats Ter Veken behorende TOEGANGSHEK met BRUG vormgegeven in Ambachtelijke-traditionele bouwsti..

Ter Veken, tuin- en parkaanleg

Schouwweg 29
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 4 TUIN- EN PARKAANLEG behorend bij de buitenplaats Ter Veken bestaat uit een landschappelijk park en een geometr..

Ter Veken, (geiten)schuur

Schouwweg 29
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 6 De bij de buitenplaats Ter Veken behorende houten (geiten)SCHUUR is in 1913 gebouwd gelijktijdig met een werkm..

Kaart & Routeplanner