Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ter Veken, Toegangshek met brug in Wassenaar

Overig

Schouwweg 29
2243BC Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1900-1915


Beschrijving van Ter Veken, Toegangshek met brug

Inleiding complexonderdeel 3 Bij de buitenplaats Ter Veken behorende TOEGANGSHEK met BRUG vormgegeven in Ambachtelijke-traditionele bouwstijl uit het begin van de 20ste eeuw met een voor landhuizen representatieve verschijningsvorm. Omschrijving Vlakke gemetselde brug met schuin geplaatste landhoofden is opgetrokken van grauwe baksteen. Op een relatief lage borstwering met natuurstenen hoekblokken en neuten staat aan weerszijden een hekwerk, bestaande uit gietijzeren balusters met dubbele buizen liggers. Aan tuinzijde bevindt zich een ijzeren dubbel toegangshek met vleugelstukken. Het bestaat aan de onderzijde uit ijzeren platen met daarboven spijlen, voorzien van gietijzeren speerpunten. De vleugelstukken zijn uitgevoerd met weerhaken. Aan weerszijden van het hek staat een op een hoge gietijzeren paal een ijzeren lantaarn. Waardering Het toegangshek met brug is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde door de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen, behorend bij de buitenplaats Ter Veken en vanwege de gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Verder als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524499
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ter Veken, Toegangshek met brug in Wassenaar

Ter Veken, woonhuis

Schouwweg 29
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 Het hoofdonderdeel van de buitenplaats Ter Veken is het WOONHUIS van het type landhuis gebouwd in opdracht va..

Ter Veken, (automobiel)garage met dienstwoning

Schouwweg 29
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 Bij de buitenplaats Ter Veken behorende (AUTOMOBIEL)GARAGE met DIENSTWONING (2) voor de chauffeur is in 1911 o..

Ter Veken, tuin- en parkaanleg

Schouwweg 29
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 4 TUIN- EN PARKAANLEG behorend bij de buitenplaats Ter Veken bestaat uit een landschappelijk park en een geometr..

Ter Veken, moestuin en druivenserre

Schouwweg 29
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 5 De bij de buitenplaats Ter Veken behorende MOESTUIN met een in een functionele Traditioneel-Ambachtelijk trant..

Ter Veken, (geiten)schuur

Schouwweg 29
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 6 De bij de buitenplaats Ter Veken behorende houten (geiten)SCHUUR is in 1913 gebouwd gelijktijdig met een werkm..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)