Ter Veken, Toegangshek met brug in Wassenaar

Schouwweg 29
2243BC Wassenaar

Beschrijving van Ter Veken, Toegangshek met brug

Inleiding complexonderdeel 3 Bij de buitenplaats Ter Veken behorende TOEGANGSHEK met BRUG vormgegeven in Ambachtelijke-traditionele bouwstijl uit het begin van de 20ste eeuw met een voor landhuizen representatieve verschijningsvorm. Omschrijving Vlakke gemetselde brug met schuin geplaatste landhoofden is opgetrokken van grauwe baksteen. Op een relatief lage borstwering met natuurstenen hoekblokken en neuten staat aan weerszijden een hekwerk, bestaande uit gietijzeren balusters met dubbele buizen liggers. Aan tuinzijde bevindt zich een ijzeren dubbel toegangshek met vleugelstukken. Het bestaat aan de onderzijde uit ijzeren platen met daarboven spijlen, voorzien van gietijzeren speerpunten. De vleugelstukken zijn uitgevoerd met weerhaken. Aan weerszijden van het hek staat een op een hoge gietijzeren paal een ijzeren lantaarn. Waardering Het toegangshek met brug is van algemeen belang vanwege de architectuur- en cultuurhistorische waarde door de ruimtelijke en functionele samenhang met de overige complexonderdelen, behorend bij de buitenplaats Ter Veken en vanwege de gaafheid in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. Verder als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)