Wiltzangk, boogbrug in Wassenaar

Rust en Vreugdlaan 5
2243AS Wassenaar

Beschrijving van Wiltzangk, boogbrug

Inleiding complexonderdeel 6 De bij de historische buitenplaats Wiltzangk behorende BOOGBRUG uit omstreeks 1915 is onderdeel van de door D.F. Tersteeg ontworpen tuinaanleg. Omschrijving Vaste, uit rode baksteen opgetrokken boogbrug heeft een korfboogvormige overkluizing. De borstweringsmuren zijn met ajourwerk van fel rode baksteen uitgevoerd en worden afgesloten door iets verhoogde pijlers, waarop wit gepleisterde vazen staan. De pijlers vormen een verbinding met de concaaf gebogen landhoofden. Muren en pijlers hebben een natuurstenen afdekking. Waardering De boogbrug uit 1915 is van algemeen belang vanwege de tuin-, cultuur- en architectuurhistorische waarde als ruimtelijk en functionele onderdeel van de tuinaanleg van D.F. Tersteeg, waarbij deze een duidelijke vormt tussen huis en tuin van de buitenplaats Wiltzangk. De brug is gaaf wat betreft, hoofdvorm en materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)