Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Pauwhof, prieel in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Paauwlaan 2 a
2243AA Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1912


Beschrijving van De Pauwhof, prieel

Inleiding Bij het landhuis 'De Pauwhof' behorend Empire PRIEEL uit 1912. Het prieel ligt ten westen van de dienstwoning, Rijksstraatweg 442, aan de zuidrand van het bos en wordt middels een sloot van de Rijksstraatweg gescheiden. Een gebogen onverhard pad geflankeerd door beukenbomen leidt naar het prieel. Omschrijving Boven een hardstenen plint staat een vrijstaand gepleisterd prieel op een rechthoekig grondvlak met een driezijdig gesloten front aan de voorzijde (zuidoost), dat voorzien is van drieruits dubbele deuren. Van deze deuren met een brede aanslaglijst is de middelste uitgevoerd met een bundelprofiel. Deze is toegankelijk via twee stoeptreden van gele machinale baksteen. Het prieel is gedekt met een rieten iets overstekend tentvormig dak. Waardering Het PRIEEL is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde - als representatief onderdeel; - vanwege de vormgeving en het materiaalgebruik; - vanwege de situeringswaarde en markant punt aan de Rijksstraatweg. Het prieel is gaaf in hoofdvorm, materiaalgebruik en detaillering. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524481
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van De Pauwhof, prieel in Wassenaar

De Pauwhof

Paauwlaan 2a
Wassenaar
Inleiding LANDHUIS 'De Pauwhof' is 1912 door de architect Jos Th.J. Cuypers (1861-1949) gebouwd in Traditionalistiche trant, geïnspireer..

De Pauwhof, garage

Paauwlaan 2a
Wassenaar
Inleiding Bij het landhuis 'De Pauwhof' behorende GARAGE (ook genaamd: auto-remise), uit 1912 in stijl in Traditionalistiche trant door de..

De Pauwhof, brug

Paauwlaan 2a
Wassenaar
Inleiding Bij het landhuis 'De Pauwhof' behorende vlakke BRUG uit het midden van de 19de eeuw, die oorspronkelijk deel uitmaakte van de bu..

Pauwhof: tuinornamenten

Paauwlaan 2a
Wassenaar
Inleiding In de aanleg van het complex De Pauwhof bevinden zich verschillende 18de- en 19de-eeuwse TUINORNAMENTEN, vermoedelijk afkomstig ..

Villa Beukenhage, dienstwoning

Paauwlaan 1
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 2 DIENSTWONING met MUUR en TOEGANGSHEK behorende bij villa Beukenhage, gebouwd in 1913 door architecten Meijers ..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Pauwhof, prieel in Wassenaar

Foto's (1)