Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Duinauwe, tuinaanleg in Wassenaar

Tuin Park Landgoed

Groot Haesebroekseweg 12
2243EB Wassenaar
Zuid Holland

Bouwjaar: 1911 (omstreeks)


Beschrijving van Duinauwe, tuinaanleg

Inleiding complexonderdeel 2 TUINAANLEG, behorend bij het landhuis 'Duinauwe' in de trant van de Nieuw Architectonische tuinstijl, direct rond het huis gelegen daterend uit omstreeks 1911. Voor de omringende landschappelijke parkaanleg, is gebruik gemaakt van de 18de-eeuwse structuur, die oorspronkelijk behoorde tot het landgoed Wildrust. Deze fungeert als coulisse en geeft het huis met de tuin een zekere beslotenheid. Omschrijving De geometrische tuinaanleg met terrassen en gemetselde muurtjes bevindt zich ten zuidoosten van het huis. Het voor de voorgevel gelegen terras wordt afgesloten door een gemetselde keermuur, die evenals het huis is opgetrokken uit grauwe baksteen. Ter hoogte van het iets terugliggende middendeel springt in spiegelboogvorm het terras naar voren. Aan weerszijden hiervan, ter hoogte van de hoekrisalieten, bevinden zich trappen die leiden naar het lager gelegen tuingedeelte. Dit bestaat uit een langgerekt, rechthoekig gazon, dat omgeven wordt door een grindpad. De verdere geometrisch aanleg met borders, waaronder rozenperken, is enigszins vereenvoudigd, maar in hoofdlijnen nog wel herkenbaar. Aan de noordoostzijde van het gazon bevindt zich een rondbogig uitgemetseld terras met trap. Aan de andere, zuidwestelijke zijde, bevindt zich een uit rode baksteen opgetrokken, langgerekte pergola, uitkomende bij de korte poot van een L-vormige waterpartij. Als coulisse voor het huis en de tuin fungeert het oorspronkelijke landschappelijke bos met ondermeer eikenbomen. Verdere karakteristieke beplanting uit de tijd van de landschappelijke aanleg zijn ondermeer rhododendrons en taxussen en een waterpartij ten zuidwesten van het huis. Waardering De tuinaanleg is van algemeen belang vanwege de architecuur-, tuinhistorische en cultuurhistorische en landschappelijk waarde - als kenmerkend tuinontwerp in de Nieuwe Architectonische tuinstijl uit het begin van de 20ste eeuw; - door de in hoofdlijnen goede herkenbaarheid van het geometrische en landschappelijke tuinontwerp; - door de ruimtelijke samenhang van het huis met de tuin. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524477
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:08:13.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Duinauwe, tuinaanleg in Wassenaar

Duinauwe Landhuis Duinauwe

Groot Haesebroekseweg 12
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 1 WOONHUIS van het type landhuis, genaamd 'Duinauwe', is in 1911 ontworpen door de architect A. Broese van Groen..

Duinauwe, pergola

Groot Haesebroekseweg 12
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 De gemetselde PERGOLA hoort bij de geometrische tuinaanleg van het landhuis 'Duinauwe', die omstreeks 1911 is ..

De Vrije Blick: koetshuis

Hertelaan 15
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 5 (Voormalig) KOETSHUIS in Engelse Landhuisstijl, oorspronkelijke behorend bij landhuis De Vrije Blick, in 1917 ..

De Vrije Blick: portierswoning

Hertelaan 11
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 3 PORTIERSWONING in een sobere Engelse Landhuisstijl, behorend bij het landhuis De Vrije Blick, gebouwd in 1917 ..

De Vrije Blick: toegangshek

Hertelaan 11
Wassenaar
Inleiding complexonderdeel 4 TOEGANGSHEK uit 1917 in Traditioneel Ambachtelijke stijl, behorend bij het landhuis De Vrije Blick dat ontworp..

Kaart & Routeplanner

Route naar Duinauwe, tuinaanleg in Wassenaar