Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rijtje van vier arbeiderswoningen in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance in Voorburg

Woonhuis

Franse Kerkstraat 2
2271CN Voorburg (gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1888


Beschrijving van Rijtje van vier arbeiderswoningen in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance

Inleiding In 1888 gebouwd rijtje van vier ARBEIDERSWONINEN in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance. Restauratie in 1977, hierbij is ook de ruimteindeling van de panden gewijzigd en zijn de woningen nr.2 en 4 samengevoegd. De woningen maken deel uit van het beschermde dorpsgezicht Voorburg. Omschrijving Vanuit een rechthoekige plattegrond, in schone baksteen opgetrokken woonblok met vier woningen besataande uit twee bouwlagen en een kapverdieping onder met Hollandse pannen (nr.2;4;6) en opnieuw verbeterde Hollandese pannen (nr.8) gedekte zadeldaken. De drie-assige gevels zijn schouder-/tuitgevels met voornamelijk rechtgesloten gevelopeningen, donkergrijs geschilderde, gepleisterde plinten, gietijzeren muurankers en gevelaccenten van gesmoorde grijze baksteen. Tussen de gevels een uitgespaarde vertikale band van eveneens grijze baksteen en een verbindend element van smeedijzer. De gevels staan om-en-om spiegelbeeldig ten opzichte van elkaar. De gevelindeling bestaat op de begane grond uit een paneeldeur onder bovenlicht met geprofileerde kroonlijst en een segmentboog met vrouwenkopje in de sluitsteen. Naast de deur staan twee vensters met T-raam en een kroonlijst en ontlastingsboog als die boven de deur. De twee vensters op de verdieping zijn minder hoog, maar verder als die op de begane grond. Hierboven staat een rond oeuil de boeuf met rozetvormige traceringen (roosvenster) en sluitsteen met vrouwenkopje in rondboog. Geveltoppen met geprofileerde schouders en deklijsten, waarop bollen zijn aangebracht. Tuit met ezelsrug en zeshoekige, op een geprofileerd kraagstuk rustende tenant met bolbekroning. De linker zijgevel is opgetrokken in witgeschilderde baksteen en is blind. De rechtergevel is geheel aan het oog onttrokken. Waardering De woningen zijn van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde en ensemblewaarde: - als uitdrukking van een sociale ontwikkeling en als een vroeg voorbeeld van kleinschalige sociale woningbouw. - als een eenvoudig, maar goed voorbeeld van een destijds gangbare bouwstijl en vanwege de detaillering in de voorgevel. - als essentiƫel, beeldbepalend onderdeel van een gesloten straatwand en als onderdeel van het beschermde dorpsgezicht van Voorburg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524467
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rijtje van vier arbeiderswoningen in de stijl van de Neo-Hollandse Renaissance in Voorburg

Statig huis met versierde, daklijst omhooggebogen. Rocococonsoles

Herenstraat 101
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Statig huis met versierde, daklijst omhooggebogen. Rocococonsoles, midden XVIII.

Franse Kerk

Franse Kerkstraat 24
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Franse Kerk. Eenvoudig kerkgebouw. Natuurstenen ingangspartij, kapelletje 1720. Koepeltje met klok van anonieme gieter, 1782, diam. 30 cm.

"'t Swaantje". Pand bestaande uit beganegrond met kap. Rechts een kelder met tongewelf. Aan de achterzijde een puntgevel met vlechtingen en uitbouw me ..

Herenstraat 76
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Herenstraat 76. "'t Swaantje". Pand uit het eind van de 16e eeuw, bestaande uit beganegrond met kap. Rechts een kelder met tongewelf. Aan de..

Swaensteijn, voormalige herberg en rechthuis, rijke brede gevel, ingangspoort met leeuwen en gebeeldhouwde gevelsteen met zwaan. Achter de gevel twee ..

Herenstraat 72
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Swaensteijn, v.m. herberg en rechthuis, rijke brede gevel, ingangspoort 1637 met leeuwen en gebeeldhouwde gevelsteen met zwaan. Achter de ge..

Pand met verdieping en schilddak

Herenstraat 141
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Pand met verdieping uit de 18e eeuw. Schilddak, dat aan de achterzijde aansluit tegen een puntgevel. Hierachter een achterhuis met 19e eeuws..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)