Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wilhelminaboom met hek, gedenkboom, geplant ter ere van haar troonsbestijging (boom is inmiddens gesneuveld) in Voorburg

Overig

Herenstraat 56
2271CJ Voorburg (gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1898


Beschrijving van Wilhelminaboom met hek, gedenkboom, geplant ter ere van haar troonsbestijging (boom is inmiddens gesneuveld)

Inleiding In 1898 geplaatste GEDENKBOOM met HEK, de zogenoemde Wilhelminaboom is geplant ter ere van haar troonbestijging. Het hek is in Art Nouveau uitgevoerd. Oorspronkelijk stond de boom iets meer naar links in de Herenstraat, vóór de muur rond het kerkhof van de Oude Kerk. Toen deze boom sneuvelde in een storm in 1983 werd het hek verplaatst naar de huidige locatie. Omschrijving Ui-vormig hekwerk van smeedijzer. Het hek is samengesteld uit horizontale en vertikale, gebogen stangen met decoratieve toevoegingen van gekrulde elementen en gestyleerde bladmotieven aan de bovenste uiteinden. Tussen de beide onderste horizontale banden zijn drie ijzeren wapenschilden bevestigd. De gebogen schilden zijn blauw geschilderd en dragen een contrasterende, gele hoofdletter W (van Wilhelmina). Een vierde blauwe schild is ruitvormig en voorzien van het eveneens in geel uitgevoerde jaartal 1898. Waardering De gedenkboom met hek is van algemene cultuur- en architectuurhistorische waarde - als voorbeeld van een boombescherming en als gedenkteken. - als een goed voorbeeld van een destijds gangbare stijl in de (binnenhuis)architectuur en de toegepaste kunsten. - vanwege de zeldzaamheidswaarde door de vormgeving. Het hek is tevens van waarde vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524466
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Wilhelminaboom met hek, gedenkboom, geplant ter ere van haar troonsbestijging (boom is inmiddens gesneuveld) in Voorburg

Oude Kerk

Herenstraat 77
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Ned. Herv. Kerk. Laatgotische bakstenen kruiskerk. Oudste deel is de toren, 14e eeuw. Bakstenen spits, top ontbreekt, aan de buitenzijde met..

Swaensteijn, voormalige herberg en rechthuis, rijke brede gevel, ingangspoort met leeuwen en gebeeldhouwde gevelsteen met zwaan. Achter de gevel twee ..

Herenstraat 72
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Swaensteijn, v.m. herberg en rechthuis, rijke brede gevel, ingangspoort 1637 met leeuwen en gebeeldhouwde gevelsteen met zwaan. Achter de ge..

Pand met lijstgevel met zadeldak. régence deuromlijsting

Kerkstraat 1A
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Pand met lijstgevel met zadeldak. régence deuromlijsting, XVIII.

Raadhuis annex post- en telegraafkantoor met dienstwoning

Herenstraat 42
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding RAADHUIS annex POST- EN TELEGRAAFKANTOOR met DIENSTWONING, in 1881-1882 gebouwd in Eclectische stijl naar ontwerp van de eerste d..

Pand met statige gevel met rechte kroonlijst, empire ingang

Herenstraat 55
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Pand met statige gevel met rechte kroonlijst, empire ingang, einde XVIII.

Kaart & Routeplanner

Route naar Wilhelminaboom met hek, gedenkboom, geplant ter ere van haar troonsbestijging (boom is inmiddens gesneuveld) in Voorburg

Foto's (1)