Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rij woningen maken deel uit van het U-vormige woningcomplex in Voorburg

Woonhuis

Parkweg 256
2271BH Voorburg (gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1917-1918


Beschrijving van Rij woningen maken deel uit van het U-vormige woningcomplex

Inleiding De rij WONINGEN aan de Parkweg maken deel uit van het U-vormige woningcomplex gebouwd in 1917-1918 gebouwd in een bouwstijl, die een vereenvoudigde variant is van de architectuur van de Amsterdamse School. Omschrijving De in schone baksteen opgetrokken woningen tellen twee, respectievelijk drie bouwlagen. De hoog opgaande, drie bouwlagen tellende buitenste bouwdelen staan onder een schild-\wolfdak, de eveneens hoog opgaande middenpartij staat onder een tentdak en de lagere delen aan weerszijden onder zadeldak. Alle gevelopeningen zijn rechtgesloten en staan onder strekken. De vensters zijn bovendien voorzien van uitgemetselde lekdorpels. De ingangspartijen bevatten twee en drie, onder bovenlicht staande, terugliggende deuren, waartussen gemetselde penanten. De middenpartij wordt geaccentueerd door twee erkers met schuine zijden. Ze dragen een balkon met gemetselde borstwering, waarop openslaande, binnen zij- en bovenlichten staande deuren uitkomen. In de bovenste bouwlaag staan twee brede, drieruits vensters. Uit het rechter deel van de gevel steken eveneens twee erkers met balkon en openslaande deuren als voornoemde. Boven de linker balkondeuren bevindt zich een loggia, waarvan de gemetselde borstwering is opengewerkt en wordt geflankeerd door met bollen bekroonde hoekbalusters. De openslaande deuren hierachter zijn eveneens te vergelijken met de al eerder genoemde. Waardering De rij woningen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedebouwkundige waarde: - als uitdrukking van een sociale ontwikkeling en als voorbeeld van een typologische ontwikkeling in de sociale woningbouw. - vanwege de bijzondere vormgeving, vanwege de architectonische samenhang met de andere complexonderdelen en vanwege de detaillering. - als onderdeel van een complex met een bijzondere verkaveling en vanwege de relatie met de overige complexonderdelen. Dit complex is van groot belang als een waardevolle bijdrage aan de stedebouwkundige ontwikkeling van Voorburg. - vanwege de ruime mate van gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524465
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rij woningen maken deel uit van het U-vormige woningcomplex in Voorburg

Juliana- en Bernhardbank

Loolaan 85
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding BINNENHOF met WONINGBLOK deel uitmakend van het U-vormige woningcomplex gebouwd in 1917-1919 in een bouwstijl, die kan worden bes..

Rij woningen met poortgebouw maken deel uit van het U-vormige woningcomplex

Loolaan 77
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding De rij WONINGEN met POORTGEBOUW aan de Loolaan maken deel uit van het U-vormige woningcomplex gebouwd in 1917-1918 in een bouwsti..

Rij woningen maken deel uit van het U-vormige woningcomplex

Nieuwstraat 2
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding De rij WONINGEN aan de Nieuwstraat maken deel uit van het U-vormige woningcomplex gebouwd in 1917-1918 in een bouwstijl, die kan..

IJzeren ophaalbrug. Gebouwd omstreeks 1891 als vaste brug, in 1919 verbouwd tot beweegbare brug en daartoe voorzien van een stalen bovenbouw

Wijkerlaan 1
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
IJzeren ophaalbrug, tweede helft 19e eeuw. Gebouwd omstreeks 1891 als vaste brug, in 1919 verbouwd tot beweegbare brug en daartoe voorzien v..

Brugwachtershuisje, bestaande uit het woongedeelte van een boerderij, waarvan het bedrijfsgedeelte is afgebroken. Gepleisterd pand zonder verdieping, ..

Wijkerlaan 1
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Brugwachtershuisje, 19e eeuw, bestaande uit het woongedeelte van een boerderij, waarvan het bedrijfsgedeelte is afgebroken. Gepleisterd pand..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rij woningen maken deel uit van het U-vormige woningcomplex in Voorburg

Foto's (1)