Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rij woningen maken deel uit van het U-vormige woningcomplex in Voorburg

Woonhuis

Nieuwstraat 2
2271SB Voorburg (gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1917-1918


Beschrijving van Rij woningen maken deel uit van het U-vormige woningcomplex

Inleiding De rij WONINGEN aan de Nieuwstraat maken deel uit van het U-vormige woningcomplex gebouwd in 1917-1918 in een bouwstijl, die kan worden beschouwd als een vereenvoudigde variant van de Amsterdamse School. Omschrijving De in schone baksteen opgetrokken woningen kent een vrijwel symmetrische opzet bestaande uit een middendeel van twee bouwlagen onder een tentdak geflankeerd door verdiepingloze delen onder een zadeldak en de buitenste bouwdelen onder een wolfdak. De kappen zijn voorzien van rechthoekige houten dakkapellen en licht uitkragende, op klossen rustende dakgoten. Alle gevelopeningen zijn rechtgesloten en voorzien van uitgemetselde lekdorpels en strekken. De buitenste bouwdelen zijn hoger opgaand. Het linker is voorzien van een erker met schuine zijden. De erker draagt een balkon met gemetselde borstwering, waarop een openslaande, binnen boven- en zijlichten staande deur uitkomt. Waardering De rij woningen is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedebouwkundige waarde: - als uitdrukking van een sociale ontwikkeling en als voorbeeld van een typologische ontwikkeling in de sociale woningbouw. - vanwege de bijzondere vormgeving, vanwege de architectonische samenhang met de andere complexonderdelen en vanwege de detaillering. - als onderdeel van een complex met een bijzondere verkaveling en vanwege de relatie met de overige complexonderdelen. Dit complex is van groot belang als een waardevolle bijdrage aan de stedebouwkundige ontwikkeling van Voorburg. - vanwege de ruime mate van gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524464
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Rij woningen maken deel uit van het U-vormige woningcomplex in Voorburg

Rij woningen met poortgebouw maken deel uit van het U-vormige woningcomplex

Loolaan 77
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding De rij WONINGEN met POORTGEBOUW aan de Loolaan maken deel uit van het U-vormige woningcomplex gebouwd in 1917-1918 in een bouwsti..

Juliana- en Bernhardbank

Loolaan 85
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding BINNENHOF met WONINGBLOK deel uitmakend van het U-vormige woningcomplex gebouwd in 1917-1919 in een bouwstijl, die kan worden bes..

Rij woningen maken deel uit van het U-vormige woningcomplex

Parkweg 256
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding De rij WONINGEN aan de Parkweg maken deel uit van het U-vormige woningcomplex gebouwd in 1917-1918 gebouwd in een bouwstijl, die..

IJzeren ophaalbrug. Gebouwd omstreeks 1891 als vaste brug, in 1919 verbouwd tot beweegbare brug en daartoe voorzien van een stalen bovenbouw

Wijkerlaan 1
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
IJzeren ophaalbrug, tweede helft 19e eeuw. Gebouwd omstreeks 1891 als vaste brug, in 1919 verbouwd tot beweegbare brug en daartoe voorzien v..

Brugwachtershuisje, bestaande uit het woongedeelte van een boerderij, waarvan het bedrijfsgedeelte is afgebroken. Gepleisterd pand zonder verdieping, ..

Wijkerlaan 1
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Brugwachtershuisje, 19e eeuw, bestaande uit het woongedeelte van een boerderij, waarvan het bedrijfsgedeelte is afgebroken. Gepleisterd pand..

Kaart & Routeplanner

Route naar Rij woningen maken deel uit van het U-vormige woningcomplex in Voorburg