Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arentsburgh en Hoekenburg: tuinmuur in Voorburg

Tuin Park Landgoed

Effathalaan 33
2275TH Voorburg (gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1920-1930


Beschrijving van Arentsburgh en Hoekenburg: tuinmuur

Inleiding complexonderdeel 4 Bij het buitenplaatscomplex Arentsburgh en Hoekenburg behorende TUINMUUR, oorspronkelijk onderdeel van het voormalige landgoed Arentsburgh, dateert uit diverse bouwperioden. N.B. 1. De tegen de muur opgemetselde stoepen zijn van de bescherming van rijkswege uitgesloten. Omschrijving In het park Arentsburgh bevindt zich een ongeveer veertig meter lange muur, die oost-west geörienteerd is. De muur heeft ter hoogte van de voormalige oprijlaan van Arentsburgh een meandervormige verspringing. De steensmuur stamt gedeeltelijk uit de 17de eeuw (met klezoren) en gedeeltelijk uit de 19de- en 20ste eeuw (kruisverband). De muur is uitgevoerd met rechthoekige pijlers met gemetselde afdekking (koppenlagen). De beëindiging van de muur aan de westzijde ligt midden in park aan de rand van een sloot. Aan de oostzijde - aan de Arentsburgherlaan - wordt de muur beëindigd met nieuw opgetrokken forse pijlers, die bekroond worden door ijzeren lantaarns en voorzien zijn van dubbele draaihekken. Waardering De tuinmuur is van algemeen belang vanwege de cultuur- en tuinarchitectuurhistorische waarde en vanwege de ensemblewaarde: - als herinnering aan het voormalige landgoed Arentsburgh en vanwege de oorspronkelijke functie. - vanwege de doelmatige vormgeving in combinatie met de ouderdom; - als karakteristiek en functioneel onderdeel; - vanwege de ruimtelijk-functionele relatie met het voormalige landgoed Arentsburgh. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524458
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arentsburgh en Hoekenburg: tuinmuur in Voorburg

Huize Arentsburgh: buitenplaats complex

Effathalaan 33
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding complexonderdeel 2 Bij het buitenplaatscomplex behoort een LANDHUIS Huis Arentsburgh gebouwd in 1912, op een ouder bouwplaats, do..

Arentsburgh en Hoekenburg: parkaanleg

Effathalaan 33
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding complexonderdeel 3 De PARKAANLEG van Arentsburgh en Hoekenburg is in landschapsstijl in de jaren twintig van de 20ste eeuw tot s..

Huize Hoekenburg

Effathalaan 33c
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding complexonderdeel 1 Bij het buitenplaatscomplex behorende LANDHUIS Huis Hoekenburg daterend uit omstreeks 1809. In het begin van ..

Ophaalbrug "de Nieuwe Tolbrug", ook wel "Kippetjesbrug" of "Kippebruggetje"

BY Hoekweg
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding OPHAALBRUG 'de Nieuwe Tolbrug' voor voetgangers en fietsers ligt in het verlengde van de Hoekweg op de grens van de gemeentes Voo..

Brugwachtershuisje bij ophaalbrug met aangebouwd gemak

Westvlietweg bij 150
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding Bij de ophaalbrug 'de Nieuwe Tolbrug' staat een BRUGWACHTERSHUISJE met aangebouwd gemak gebouwd in 1891-1892 met de kenmerken va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Arentsburgh en Hoekenburg: tuinmuur in Voorburg

Foto's (1)