Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Arentsburgh en Hoekenburg: parkaanleg in Voorburg

Tuin Park Landgoed

Effathalaan 33
2275TH Voorburg (gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1925 1925 ca. 1925


Beschrijving van Arentsburgh en Hoekenburg: parkaanleg

Inleiding complexonderdeel 3 De PARKAANLEG van Arentsburgh en Hoekenburg is in landschapsstijl in de jaren twintig van de 20ste eeuw tot stand gekomen, beide parken hebben een oudere oorsprong. Het terrein waarop de parken liggen behoort tot een beschermd archeologisch gebied van zeer hoge waarde gezien de nog aanwezige resten van de Romeinse stad 'Forum Hadriani'. De parken zijn met elkaar verbonden en volgens een zelfde concept aangelegd. Ze worden begrensd door de Arentsburghlaan - de muur langs Effatha - de sloot langs Effatha - het hek langs Hoekenburg - De Vliet - de Hoekenburglaan - de grenzen van de achterzijde van de percelen van woningen aan de Effathalaan, Den Burghstraat en Ds. Veldhoenlaan. Omschrijving Het langgerekte terrein van Arentsburgh, oorspronkelijk lopende vanaf de Vliet tot aan de Geestbrugweg, en het min of meer vierkante terrein van Hoekenburg zijn samengevoegd in een landschappelijke aanleg met slingerende paden en (slinger)vijvers en open gazons. Solitaire bomen bepalen in hoge mate de sfeer van de parken. In park Arentsburgh bevinden zich enkele beukenbomen langs de voormalige oprijlaan van Arentsburgh. Deze laan lag in de middenas van het landhuis (noord-zuid geörienteerd). In het park Arentsburgh bevindt zich een ongeveer veertig meter lange muur, die west-oostelijk geörienteerd is. Waardering De parkaanleg van Arentsburgh en Hoekenburg is van algemeen belang vanwege de cultuur- en tuinarchitectuurhistorische waarde en ensemblewaarde: - als voorbeeld van een parkaanleg van twee landgoederen die na een functiewijziging aan het begin van de 20ste eeuw een gezamelijke aanleg kregen; - als voorbeeld van een aanleg in landschapsstijl uit het begin van de 20ste eeuw en vanwege de kwaliteit van de ontwerpen. - vanwege de ligging rond de landgoederen Arentsburgh en Hoekenburg en vanwege de ruimtelijk-functionele relatie met de bebouwing. - tevens van belang vanwege de archeologische waarde van het terrein. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524457
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Arentsburgh en Hoekenburg: parkaanleg in Voorburg

Huize Arentsburgh: buitenplaats complex

Effathalaan 33
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding complexonderdeel 2 Bij het buitenplaatscomplex behoort een LANDHUIS Huis Arentsburgh gebouwd in 1912, op een ouder bouwplaats, do..

Arentsburgh en Hoekenburg: tuinmuur

Effathalaan 33
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding complexonderdeel 4 Bij het buitenplaatscomplex Arentsburgh en Hoekenburg behorende TUINMUUR, oorspronkelijk onderdeel van het vo..

Huize Hoekenburg

Effathalaan 33c
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding complexonderdeel 1 Bij het buitenplaatscomplex behorende LANDHUIS Huis Hoekenburg daterend uit omstreeks 1809. In het begin van ..

Ophaalbrug "de Nieuwe Tolbrug", ook wel "Kippetjesbrug" of "Kippebruggetje"

BY Hoekweg
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding OPHAALBRUG 'de Nieuwe Tolbrug' voor voetgangers en fietsers ligt in het verlengde van de Hoekweg op de grens van de gemeentes Voo..

Brugwachtershuisje bij ophaalbrug met aangebouwd gemak

Westvlietweg bij 150
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding Bij de ophaalbrug 'de Nieuwe Tolbrug' staat een BRUGWACHTERSHUISJE met aangebouwd gemak gebouwd in 1891-1892 met de kenmerken va..

Kaart & Routeplanner

Route naar Arentsburgh en Hoekenburg: parkaanleg in Voorburg

Foto's (1)