Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Middenburg, tuinaanleg (Park Middenburg/Sonnenburgh) in Voorburg

Tuin Park Landgoed

Westeinde 26
2275AE Voorburg (gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1917-1918
Architect: Hugo A.C. Poortman


Beschrijving van Middenburg, tuinaanleg (Park Middenburg/Sonnenburgh)

Inleiding De bij de buitenplaats Middenburg behorende TUINAANLEG bestaat uit een park rondom het huis en een overtuin. Het park in landschapsstijl is door tuinarchitect Hugo A.C. Poortman in 1917-1918 gereorganiseerd. Deze was ook verantwoordelijk voor het tuinontwerp van de overtuin aan de andere kant (noord-westzijde) van het Westeinde bekend onder de naam Park Sonnenburgh, naar het voormalige buiten, dat zich naast het parkje bevond. Omschrijving Voor het huis een gazon, oude bomen en taxus; achter het huis een slingerende waterpartij met eilandje. De overtuin tussen de Prinses Mariannelaan en de Westeinde is eveneens parkachtig karakter met een aanleg, voorzien van slingerpaden, een smalle slingerende waterpartij, alsmede boomgroepen en solitaire bomen als eik en beuk. De oorspronkelijk aanleg van de tuin is in grote lijnen nog herkenbaar, maar toegevoegde struiken, bosjes en een kaalgeslagen plek aan de noord-oost zijde van het parkje doen afbreuk aan het geheel. Waardering De tuinaanleg is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische en de stedebouwkundige waarde: - als onderdeel van een waardevolle, historische buitenplaats. - vanwege de situering, als onderdeel van een waardevolle buitenplaats en als belangrijk deel en voortzetting van de vroeg 20ste-eeuwse tuinaanleg rondom het huis Middenburg. - vanwege de redelijke mate van gaafheid en herkenbaarheid van de oorspronkelijke aanleg. De overtuin heeft enige zeldzaamheidswaarde omdat het een tuin betreft van een niet meer zo veel voorkomend type. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524453
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis Middenburg
Park Sonnenburgh

Park Middenburg/Sonnenburgh is een park in de wijk Voorburg-West in de Nederlandse plaats Voorburg, gelegen tussen de Vliet en de Prinses Mariannelaan. Het park wordt door het Westeinde in twee delen verdeeld, maar behoorden in het verleden tot één landgoed, Middenburg. De twee delen van het park verschillen in karakter: Park Middenburg is open en tuinachtig; Sonnenburgh is meer gesloten en bosachtig.

Historie

De oudst bekende vermelding van Park Middenburg stamt uit 1657 toen mr. Johan van de Dussen, raad en schepen van Delft het landgoed Middenburg kocht. In 1869 werd het toenmalige Huis Middenburg vervangen door een nieuw pand, het Huis Middenburg dat er anno 2015 nog staat.

In 1925 werd aan de andere zijde van het Westeinde Villa Sonnenburgh gebouwd. In 1952 werd het landgoed gekocht door de gemeente Voorburg en ingericht als openbaar park.


Monumenten in de buurt van Middenburg, tuinaanleg (Park Middenburg/Sonnenburgh) in Voorburg

Koetshuis met paardenstallen

Westeinde 26
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding Bij de buitenplaats Middenburg behorende KOETSHUIS met PAARDENSTALLEN is in 1869 gebouwd in een sobere, aan het classicisme verw..

Middenburg, landhuis met souterrain, bel-etage en verdieping

Westeinde 28
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
In parkaanleg gelegen gepleisterd landhuis met souterrain, bel-etage en verdieping, derde kwart 19e eeuw, verbouwd ca.1910. De voorgevel hee..

Hofwijck: hoofdgebouw

Westeinde 2
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Hofwijck). Tussen 1641 en 1642 door Pieter Post gebouwd paviljoenvormig huis naar ontwerp van Constantijn Huygen..

Hofwijck: historische tuin- en parkaanleg

Westeinde 2
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Hofwijck. Deels in structuur bewaarde classicistische aanleg ui..

Hofwijck: opgang met brug en keermuur

Westeinde 2
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Omschrijving OPGANG MET BRUG EN KEERMUUR. Tussen het omgrachte huis en het voorplein een achttiende-eeuws bakstenen verbindingselement (op..

Kaart & Routeplanner

Route naar Middenburg, tuinaanleg (Park Middenburg/Sonnenburgh) in Voorburg

Foto's (1)