Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis met paardenstallen in Voorburg

Kasteel Buitenplaats

Westeinde 26
2275AE Voorburg (gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1869, 1917 (verbouwd)
Architect: F.A. Koch (verbouwing)


Beschrijving van Koetshuis met paardenstallen

Inleiding Bij de buitenplaats Middenburg behorende KOETSHUIS met PAARDENSTALLEN is in 1869 gebouwd in een sobere, aan het classicisme verwante bouwstijl, die aansloot op de bouwstijl van het huis. In 1917 is het koetshuis/stalgebouw door architect F.A. Koch (Scheveningen) verbouwd tot garage met chauffeurswoning. Zowel het exterieur als het interieur zijn bij deze verbouwing gewijzigd. Het voormalige koetshuis is tegenwoordig door de gemeente Voorburg in gebruik als opslagplaats voor gereedschap en machines van de plantsoenendienst van de gemeente. Omschrijving Vanuit een rechthoekige plattegrond, in gepleisterde baksteen opgetrokken, verdiepingloos pand onder een met leiden gedekt (maasdekking) afgeknot schilddak met steile dakschilden. De gevels zijn voorzien van hardstenen plinten, rechtgesloten gevelopeningen, geblokte hoeklisenen met schijnvoegen en een kroonlijst met geprofileerde onderrand. De gootlijsten zijn eveneens geprofileerd. De voorgevel heeft van links naar rechts een breed meerruits venster, een grote kanteldeur met roedenverdeling in het deurlicht, twee boven elkaar geplaatste meerruits vensters, een tweede grote kanteldeur, eveneens met roedenverdeling in het deurlicht en geheel rechts een eveneens van een meerruits venster voorzien venster. Uit het dakschild hierboven steken vier dakkapellen. De rechter is voorzien van luiken, de overige van twee bredere en een smaller venster. De blinde rechter gevel is door middel van een tussenlid met een aanbouw verbonden. Beide bouwdelen vallen buiten de bescherming van rijkswege. De symmetrische linker gevel is drie-assig met een risaliet tussen twee bredere travee├źn. Alle drie gevelvelden bevatten een meerruits venster. Uit het dakschild hierboven steken drie identieke dakkapellen. De achtergevel is voorzien van een onder een houten luifel en meerruits bovenlicht staande paneeldeur, drie meerruits vensters en een blind venster (links). Uit het dakschild steken vier rechthoekige dakkapellen en een negentiende eeuws dakapelletje met rond venster onder een gebogen en met zink gedekt kapje. Waardering Het koetshuis is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische en de stedebouwkundige waarde. - als onderdeel van een complex dat van belang is voor de geschiedenis en de ontwikkeling van Voorburg. - vanwege de voor de bouwtijd karakteristieke kenmerken. - als onderdeel van een waardevol complex dat in stedebouwkundig opzicht tevens een bijzondere situering heeft. Het koetshuis is eveneens van belang vanwege de herkenbaarheid en vanwege de ruime mate van gaafheid van het exterieur. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524452
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis met paardenstallen in Voorburg

Middenburg, tuinaanleg (Park Middenburg/Sonnenburgh)

Westeinde 26
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding De bij de buitenplaats Middenburg behorende TUINAANLEG bestaat uit een park rondom het huis en een overtuin. Het park in landscha..

Middenburg, landhuis met souterrain, bel-etage en verdieping

Westeinde 28
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
In parkaanleg gelegen gepleisterd landhuis met souterrain, bel-etage en verdieping, derde kwart 19e eeuw, verbouwd ca.1910. De voorgevel hee..

Hofwijck: hoofdgebouw

Westeinde 2
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Omschrijving HOOFDGEBOUW (Hofwijck). Tussen 1641 en 1642 door Pieter Post gebouwd paviljoenvormig huis naar ontwerp van Constantijn Huygen..

Hofwijck: historische tuin- en parkaanleg

Westeinde 2
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorende tot de buitenplaats Hofwijck. Deels in structuur bewaarde classicistische aanleg ui..

Hofwijck: opgang met brug en keermuur

Westeinde 2
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Omschrijving OPGANG MET BRUG EN KEERMUUR. Tussen het omgrachte huis en het voorplein een achttiende-eeuws bakstenen verbindingselement (op..

Kaart & Routeplanner

Route naar Koetshuis met paardenstallen in Voorburg

Foto's (6)