Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brugwachtershuisje in Chaletstijl in Voorburg

Weg En Waterwerk

Kerkstraat 60
2271CT Voorburg (gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1892


Beschrijving van Brugwachtershuisje in Chaletstijl

Inleiding Bij de ophaalbrug 'de Kerkbrug' over de Vliet staat een in Chaletstijl gebouwd BRUGWACHTERSHUISJE. Dit in 1892, tegelijkertijd met de brug gebouwde huisje stond oorspronkelijk aan de andere kant van het water. In 1978 is het echter verplaatst naar de huidige locatie, waar het nog steeds de oorspronkelijke functie heeft. Het huisje is vrijwel identiek aan het niet meer als zodanig in gebruik zijnde brugwachtershuisje bij de 'Nieuwe Tolbrug'. Het brugwachtershuisje maakt deel uit van het beschermde dorpsgezicht Voorburg. Omschrijving Vanuit een in hoofdzaak vierkante plattegrond, in schone baksteen en vakwerk opgetrokken huisje onder een uitkragend tentdak met gemetselde schoorsteen op de top en een dunne, staande onderrand. De gevelopeningen zijn rechtgesloten. Tegen de linker zijde tegen staat een minder hoog opgaand, eveneens in vakwerk uitgevoerd gemak met plat dak. De gevels van de hoofdvorm zijn zogenaamde vakwerkgevels, die bestaan uit een samenstel van houten stijlen, regels en kruishouten met invullingen van schone baksteen, staan boven een iets bredere, eveneens gemetselde plint. De evenwijdig met de Kerkstraat staande gevel bevat een boven een gemetseld stoepje staande paneeldeur met links daarvan een smal zijlicht. Tegen de blinde linker gevel staat een tegelijkertijd aangebouwd gemak met een naar de Kerkstraat gericht paneeldeur. De achtergevel van het bruchtwachterhuisje is - evenals de naar het water gerichte gevel - in het midden voorzien van een venster. Waardering De brugwachtershuisje is van algemeen belang vanwege de cultuurhistorische, de architectuurhistorische en de stedebouwkundige waarde: - als een bijzonder onderdeel van een zeer oude infrastructurele voorziening en als een goed voorbeeld van een typologische ontwikkeling hierin. - vanwege het voor de bouwtijd kenmerkende materiaalgebruik, de detaillering en de vormgeving in chaletstijl. - vanwege de situering, vanwege de bijzondere visuele en functionele samenhang met de ophaalbrug en vanwege de relatie met vergelijkbare brugcomplexen elders aan en over de Vliet, waardoor het tevens een essentiƫel onderdeel van een groter geheel is. Het brugwachtershuisje is bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524443
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brugwachtershuisje in Chaletstijl in Voorburg

Kerkbrug / Voorburgsche brug

Kerkstraat 60
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding OPHAALBRUG 'de Kerkbrug' over de Vliet, waar zich al sinds 1511 een brug bevindt. De vroegere 'Voorburgsche Brug' werd in 1892 e..

Cafe "De Baars", lijstgevel en topgevel, bogen boven de vensters, gele steentjes

Kerkstraat 52
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Cafe "De Baars", lijstgevel en topgevel, XVII, bogen boven de vensters, gele steentjes.

Pand met lijstgevel met inrijpoort

Kerkstraat 48
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Pand met lijstgevel met inrijpoort, 1e helft XIX.

Pand met lijstgevel en winkelpui

Kerkstraat 44
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Pand met lijstgevel en XIX winkelpui.

Huis Middendorp. Gepleisterd huis, bestaande uit twee vleugels met verdieping en schilddaken op L-vormige plattegrond, ontstaan door samentrekking van ..

Kerkstraat 65
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Huis Middendorp. Gepleisterd huis, bestaande uit twee vleugels met verdieping en schilddaken op L-vormige plattegrond, ontstaan door samentr..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)