Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Brugwachtershuisje bij ophaalbrug met aangebouwd gemak in Voorburg

Weg En Waterwerk

Westvlietweg bij 150
2270AA Voorburg (gemeente Leidschendam Voorburg)
Zuid Holland

Bouwjaar: 1891-1892


Beschrijving van Brugwachtershuisje bij ophaalbrug met aangebouwd gemak

Inleiding Bij de ophaalbrug 'de Nieuwe Tolbrug' staat een BRUGWACHTERSHUISJE met aangebouwd gemak gebouwd in 1891-1892 met de kenmerken van de Chaletstijl. Het huisje heeft zijn oorspronkelijke functie verloren en is in de jaren tachtig van de 20ste eeuw vervangen door een nabijgelegen, modern exemplaar. Het huisje is vrijwel identiek aan het brugwachtershuisje bij de 'Kerkbrug'. Omschrijving Vanuit een in hoofdzaak vierkante plattegrond, in schone baksteen en vakwerk opgetrokken huisje onder een met zinken schaliƫn gedekt, uitkragend tentdak met gemetselde schoorsteen op de top en een staande onderrand. Tegen de achterzijde staat een minder hoog opgaand, eveneens in vakwerk uitgevoerd gemak. De gevelopeningen zijn rechtgesloten. De gevels van de hoofdvorm zijn zogenaamde vakwerkgevels, die bestaan uit een samenstel van houten stijlen, regels en kruishouten met invullingen van schone baksteen. De haaks op de Vliet staande rechter gevel bevat een boven een gemetseld stoepje staande deur met links daarvan een smal, door een luik afgesloten zijlicht. Tegen de blinde achtergevel staat een tegelijkertijd aangebouwd gemak met een paneeldeur. De linkergevel van het bruchtwachterhuisje is - evenals de naar de brug gerichte gevel - in het midden voorzien van een venster, dat met luiken is afgesloten. Waardering Het brugwachtershuisje is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische en de situationele waarde. - als een bijzonder onderdeel van een zeer oude infrastructurele voorziening en als een goed voorbeeld van een typologische ontwikkeling hierin. - vanwege het voor de bouwtijd kenmerkende materiaalgebruik, detaillering en vormgeving in chaletstijl. - vanwege de ligging, vanwege de bijzondere visuele en functionele samenhang met de ophaalbrug en vanwege de relatie met vergelijkbare brugcomplexen elders aan en over de Vliet, waardoor het tevens een essentiƫel onderdeel van een groter geheel is. Het brugwachtershuisje is bovendien van belang vanwege de herkenbaarheid en de gaafheid. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524440
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Brugwachtershuisje bij ophaalbrug met aangebouwd gemak in Voorburg

Ophaalbrug "de Nieuwe Tolbrug", ook wel "Kippetjesbrug" of "Kippebruggetje"

BY Hoekweg
Voorburg (Gemeente Leidschendam Voorburg)
Inleiding OPHAALBRUG 'de Nieuwe Tolbrug' voor voetgangers en fietsers ligt in het verlengde van de Hoekweg op de grens van de gemeentes Voo..

Zeerust: hoofdonderdeel

Westvlietweg 148
's Gravenhage
Inleiding HUIZE ZEERUST daterend uit 1899 en hoofdonderdeel van de historische buitenplaats. Omschrijving Blokvormig buitenhuis met in- e..

Zeerust: historische parkaanleg

Westvlietweg 148
's Gravenhage
Inleiding HISTORISCHE PARKAANLEG rond 1899 in Landschapsstijl aangelegd, onderdeel van de historische buitenplaats Zeerust. Omschrijving ..

Toegangshek met brug daterend, onderdeel van de buitenplaats Zeerust

Westvlietweg 148
's Gravenhage
Inleiding TOEGANGSHEK MET BRUG daterend uit het einde van de 19de eeuw en onderdeel van de buitenplaats Zeerust. Omschrijving Aan de West..

Zeerust: tuinmanswoning

Westvlietweg 149
's Gravenhage
Inleiding TUINMANSWONING daterend uit 1889 behorende tot de buitenplaats Zeerust. Omschrijving Op rechthoekige plattegrond opgetrokken tu..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)