Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Park met rosarium en koepel in Boskoop

Tuin Park Landgoed

Parklaan 4
2771GB Boskoop
Zuid Holland

Bouwjaar: 1932-1933
Architect: S.G.A. Doorenbos

(1 recensie)

Beschrijving van Park met rosarium en koepel

Omschrijving Aan de zuidkant van het tentoonstellingsgebouw 'Flora' ligt een rechthoekig PARK met ROSARIUM en KOEPEL. Het park-rosarium werd oorspronkelijk in 1932-1933 aangelegd naar ontwerp van S.G.A. Doorenbos destijds directeur van de Dienst Gemeenteplantsoenen te Den Haag. De invulling van de aanleg bestaat uit in Boskoop gekweekt plantenmateriaal. Het padenverloop is rechthoekig met afgeschuinde hoeken; vanaf de Parklaan zijn twee toegangen. Aan de kopse zijde (zuid) staat een pergola, ook de toegangen worden door een pergola geaccentueerd. Vanuit het restaurant van het tentoonstellingsgebouw, die op de as van de aanleg is gesitueerd, wordt een fraai zicht over de aanleg verkregen. De tuin is als een typische showtuin opgezet met rechthoekige rozenbedden op regelmatige afstand van elkaar in een gazon. Op deze wijze groeien alle rozen onder nagenoeg dezelfde omstandigheden en is een goede onderlinge vergelijking mogelijk. De aanleg wordt verfraaid door rozenbogen, een zonnewijzer en een koepel. Het open koepeltje uit ca.1936 bestaat uit vier zuilen waarop een bolvormig met zink bekleed dak. Langs een van de buitenranden van het rosarium is een lange vaste plantenborder gerealiseerd. In 1997 is het rosarium geheel gerenoveerd (door G.J. Nottelman) en opnieuw ingeplant met ruim 120 verschillende rozensoorten. Waardering Het rosarium is van algemeen belang - vanwege de vormgeving (in sobere Nieuw Architectonische stijl) waarbij het gebruik als expositietuin voorop stond; - vanwege de cultuur- en tuinhistorische waarde en als afspiegeling van een aspect van de horticultuur in Boskoop; - vanwege de functioneel-ruimtelijke waarde in relatie met het gebouw Flora. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524436
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Park met rosarium en koepel
5
Recensie door: ()
Een prachtig rosarium. Mijn vader, Jan van der Molen, was toen gemeente-opzichter in Boskoop, heeft mee geholpen om dit allemaal te realiseren. Ik heb een tekening van de koepel in mijn bezit.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Park met rosarium en koepel in Boskoop

Tentoonstellingsgebouw Flora

Parklaan 4
Boskoop
Omschrijving Aan de noordkant van Boskoop tegenover het station en grenzend aan de bebouwde kom staat een TENTOONSTELLINGSGEBOUW, Flora gen..

Gemeentehuis

Raadhuisplein 1
Boskoop
Inleiding Het GEMEENTEHUIS van Boskoop is in 1929 ontworpen door de architect D.L. Landman in een aan de Amsterdamse School verwante bouws..

Huize Winnetou

Laag Boskoop 123
Boskoop
Inleiding VILLA, in een Overgangsstijl met elementen uit de Chaletstijl en Art Nouveau, naar een ontwerp van architect J. Koerts uit 1914...

Watertoren

Zijde 442
Boskoop
Inleiding Watertoren in 1908 tot stand gekomen naar ontwerp van J. Schotel met een traditioneel uitgevoerde schacht en een torenopbouw die..

Hervormde Kerk, vanwege het orgel

Kerkplein 1
Boskoop
Hervormde kerk, vanwege het orgel met 2 klavieren en 16 registers, daterend uit 1897, gemaakt door de firma Batz & Co. Het instrument is een..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)