Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Joachimkerk: Pastorie, oorspronkelijk boerderij in De Moer

Kerkelijk Gebouw

Middelstraat 30
5176NK De Moer (gemeente Loon op Zand)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1894-1896


Beschrijving van Sint-Joachimkerk: Pastorie, oorspronkelijk boerderij

Inleiding De voormalige PASTORIE werd ontworpen als BOERDERIJ van het kortgeveltype en gebouwd als noodpastorie in 1894 voor pastoor Kamp in opdracht van Hein Beunis, die vanaf 1894 de functie van kerkmeester zou vervullen. Het pand heeft een ambachtelijk-traditionele, streekeigen bouwtrant. Nadat de pastorie in 1896 gereed kwam nam de opdrachtgever zelf zijn intrek in het pand, dat in gebruik werd genomen als boerderij. Omschrijving Het eenlaagse pand heeft een rechthoekige plattegrond. De gevels zijn opgetrokken uit machinale baksteen en op het zadeldak liggen zwarte oudhollandse pannen. De voorgevel heeft een gepleisterde plint en aan weerskanten van de vernieuwde paneeldeur met gietijzeren levensboom in het bovenlicht, een zesruits schuifvenster. De vensterdorpels zijn van hardsteen, de bovenlichten zijn afgezet met strekken. Onder de vensters bevinden zich reliëfplaquettes. Hierop staat; "A. Beunis" en het jaartal "1894". Links van de deur is een terracotta reliëf van Maria met Kind ingemetseld, daterend uit circa 1945. Midden boven de deur bevindt zich een kleiner zesruits schuifvenster. De overkragende dakrand rust op klosjes en is afgezet met een gesneden houten windveer. In de rechterzijgevel bevindt zich een smal drieruits schuifraam. Verderop een opkamerraam en een getoogd stalraam. De linkerzijgevel bezit een vernieuwd en vergroot raam en een getoogd stalraam. De achtergevel heeft een smalle rondboogdeur en een stel hoge rechtgesloten staldeuren. Waardering Het gebouw is van algemeen belang. Het heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van een geestelijke en bestuurlijke ontwikkeling, met name de stichting van nieuwe katholieke kerkdorpen in Midden-Brabant. Het heeft typologische waarde als voorbeeld van een tijdelijke pastorie. Het complex heeft ensemblewaarde vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van het kerkdorp. Het heeft grote betekenis voor het aanzien van het dorp. De pastorie is gaaf bewaard gebleven en is uiterst zeldzaam. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524406
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Sint-Joachimkerk: Pastorie, oorspronkelijk boerderij in De Moer

Sint-Joachimkerk: Pastorie

Middelstraat 28
De Moer (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding De neorenaissance PASTORIE werd gebouwd in 1895-1896 in opdracht van pastoor Kamp door aannemer Joannes van Dongen. Het klokje da..

Sint-Joachimkerk

Middelstraat 26
De Moer (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding De KERK van de H. JOACHIM werd gebouwd in neogotische stijl in 1902 naar ontwerp van architect C.F. van Hoof. De kerk verving de ..

Brabantse langgevelboerderij

Gemeentenweg 39
Dongen
Brabantse langgevelboerderij uit de 18e eeuw. Met riet gedekt wolfdak, dat aan een der smalle zijden aansluit tegen een puntgevel met vlecht..

Langgevelboerderij

Eindsestraat 21
Dongen
Inleiding. LanggevelBOERDERIJ deel uitmakend van een boerderijcomplex, buiten de kern van Dongen en daterend uit het laatste kwart van de ..

Vlaamse schuur

Eindsestraat 21
Dongen
Inleiding. Vlaamse SCHUUR, deel uitmakend van een complex, mogelijk ouder dan het laatste kwart van de negentiende eeuw. Omschrijving. D..

Kaart & Routeplanner