Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grafmonument op kerkhof in Kaatsheuvel

Graf Begraafplaats

Hoofdstraat 34
5171DD Kaatsheuvel (gemeente Loon op Zand)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1837


Beschrijving van Grafmonument op kerkhof

Inleiding Op het kerkhof, aangelegd in 1837, bevindt zich in de middenas tegenover de Calvarieberg een neogotisch GRAFMONUMENT, bestemd voor de familie Lombarts, waarvan de oudste begraving uit 1849 dateert. Omschrijving Het monument is uitgevoerd in hardsteen met een vierkante basis, waarop de signatuur L. Petit - Tilburg. Hierop staan drie trapsgewijs inspringende blokken en de neogotische opbouw. De gladde zuilen op de vier hoeken hebben kapiteeltjes met lofwerk. De spitsbogen worden bekroond door hogels. Hierboven rijst een zich verjongende geleding op met spitsboogjes en tenslotte een kruis. De namen zijn aangebracht op vierkante marmeren platen op de eenvoudige gedecoreerde sokkel en in de spitsboognissen van de opbouw. De volgende teksten staan op de voorzijde: "Zij zijn gestorven en bijgezet bij hun volk - Maria Catharina Lombarts 1828-1849 / Henricus Lombarts 1828-1855 / Nicolaas Everardus Lombarts 1826-1868". Waardering Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuur-historisch belang als voorbeeld van een geestelijke ontwikkeling. Architectuur-historisch is het van belang vanwege de stijl en de gaafheid van de ornamentiek en als vertegenwoordiger van het werk van de bekende steenhouwer Petit. Het heeft ensemblewaarde als onderdeel van het complex van kerk, pastorie en kerkhof. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524404
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grafmonument op kerkhof in Kaatsheuvel

Pastorie in neogotische stijl

Hoofdstraat 34
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding De PASTORIE werd gebouwd in 1901 naar ontwerp van architect C.F. van Hoof in neogotische stijl. De aankleding van het interieur w..

Beeld van een Engelbewaarder

Hoofdstraat 34
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding Het BEELD van een Engelbewaarder dateert uit ca. 1890 en staat op het in 1837 aangelegde kerkhof, op het gedeelte waar zich de ki..

De neogotische calvarieberg met kruis en corpus

Hoofdstraat 34
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding De neogotische CALVARIEBERG met KRUIS en CORPUS werd aan het einde van de negentiende eeuw geplaatst. Het object bevindt zich in ..

R.K. Kerk van de H. Johannes de Doper

Hoofdstraat 36
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding De neogotische R.K. Kerk van de H. JOHANNES DE DOPER werd gebouwd tussen 1912 en 1913 naar ontwerp van architect C.F. van Hoof in..

Gemeentelijk slachthuis

Jan de Rooijstraat 38
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding Het voormalige GEMEENTELIJK SLACHTHUIS uit 1928 is in functionalistische stijl gebouwd. Het bevindt zich op het industrieterrein ..

Kaart & Routeplanner

Route naar Grafmonument op kerkhof in Kaatsheuvel

Foto's (3)