Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie in eclectische stijl in Kaatsheuvel

Kerkelijk Gebouw

Erasstraat 6
5171VH Kaatsheuvel (gemeente Loon op Zand)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1896
Architect: Th. Smeele


Beschrijving van Pastorie in eclectische stijl

Inleiding De PASTORIE in eclectische stijl is in 1896 gebouwd naar ontwerp van de architect Th. Smeele. Zij ligt ten oosten van de kerk en is via de tussenruimte daarmee verbonden. De voorgevel van de pastorie en tussenruimte liggen in dezelfde rooilijn. Omschrijving De eenlaags pastorie is opgetrokken uit machinale baksteen in staand verband onder mansardedak, gedekt met leien in maasdekking (evenals de tussenruimte) en heeft een centrale dakruiter, voorzien van een spits. De opbouw van de voorgevel is afgeleid van die van de tussenruimte maar in detaillering wijkt de pastorie af van de kerk en tussenruimte. Zowel voor- als zijgevel beslaan vijf traveeën. Een viertal vensters in de straatgevel is voorzien van vierruits-schuiframen met een rechtgesloten bovenlicht voorzien van glas-in-lood, onder lichtgebogen segmentboog. De laatsten zijn steeds opgevuld met siermetselwerk. Op het raakvlak van de houten kozijnen en de bakstenen opvulling van de segmentboog, is een loodslab met detaillering aangebracht. Een geschilderde, maar sterk verweerde speklaag verbindt de segmentbogen met elkaar. De centraal gelegen voordeur met ijzeren sierroosterwerk is met twee vensters samengevat onder een frontonachtige bekroning met een klimmende lijst, die een groep van drie zolderraampjes omvat. In de zij- en achtergevel worden dezelfde vensters aangetroffen. De laatste gevel heeft ook een tweetal deuren onder rechtgesloten enkelruits venster. Dezelfde ramen worden op de verdieping van de zijgevel aangetrofen, echter zonder segmentboog. Het rondvenster dat hier geheel rechts in de gevel is aangebracht, is aan de linkerzijde verwijderd. De achterzijde is in later tijd opgetrokken tot een tweelaags gevel, waartoe het onderste schild van de mansarde kap is verwijderd. Op de verdieping zijn bij die gelegenheid vierruits klapramen onder rechtgesloten bovenlicht aangebracht. Iets links van het midden is in deze gevel een balkonopening onder segementboog aangebracht, met aan binnenzijde van de gevel een balkon. Hierop komen een deur een een tweetal ven- sters uit. Op de begane grond is de oorspronkelijke indeling van het interieur gehandhaafd. In de kamers bevinden zich raamluiken. Onder aan het trappenhuis staat een gesneden, houten trappaal. De indeling op de bovenverdieping is gewijzigd. Onder de met platen betimmerde deuren bevinden zich vermoedelijk nog de oorspronkelijke paneeldeuren. De houten dakspanten zijn verbonden door ijzeren bouten. Waardering Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuur-historische waarde als uitdrukking van de katholieke emancipatie aan het eind van de 19e eeuw. Het is een zeldzaam voorbeeld van het type pastorie van een bouwlaag onder mansardedak. Het is ondanks de wijzigingen voldoende gaaf bewaard gebleven. Het heeft ensemblewaarde vanwege de functionele, bouwkundige en architectonische samenhang met de andere complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524401
Laatste wijziging: 2014-10-02 18:33:51.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Pastorie in eclectische stijl in Kaatsheuvel

Kerkhofkapel, centraal gelegen op het kerkhof

Erasstraat 6
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding De neoromaanse KERHOFKAPEL is centraal gelegen op het kerkhof, dat zich ten zuiden van de kerk bevindt. Zij is ontworpen door de ..

Kerk, gewijd aan de H.H. Martelaren van Gorkum

Erasstraat 8
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding De KERK, gewijd aan de H.H. Martelaren van Gorkum, is aan de zuidzijde van de Erasstraat gelegen en met het altaar op het oosten ..

Eenlaags tussenruimte, vijf traveeën lang en drie breed en heeft een vergelijkbare detaillering als de kerk

Erasstraat 8
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding Het koor van de kerk wordt aan beide zijden geflankeerd door een aanbouw die doorloopt tot aan de pastorie. Hierin zijn ondergebr..

R.K. Kerk van de H. Johannes de Doper

Hoofdstraat 36
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding De neogotische R.K. Kerk van de H. JOHANNES DE DOPER werd gebouwd tussen 1912 en 1913 naar ontwerp van architect C.F. van Hoof in..

Pastorie in neogotische stijl

Hoofdstraat 34
Kaatsheuvel (Gemeente Loon op Zand)
Inleiding De PASTORIE werd gebouwd in 1901 naar ontwerp van architect C.F. van Hoof in neogotische stijl. De aankleding van het interieur w..

Kaart & Routeplanner

Route naar Pastorie in eclectische stijl in Kaatsheuvel