Martenastate 6 Martenastate, hekpalen en tuinornamenten in Koarnjum

Swarte Singel 2
9056PN Koarnjum (gemeente Leeuwarderadeel)

Bouwjaar: verm. late 17e eeuw (ornamenten) 1700 verm. late 17e eeuw (ornamenten)

Beschrijving van Martenastate 6 Martenastate, hekpalen en tuinornamenten

Omschrijving onderdelen 6a t/m 6d: HEKPALEN en TUINORNAMENTEN. Aan de Martenawei staan twee zuilen (hekpalen) en binnen de aanleg staan enkele zandstenen, vermoedelijk laat-17de-eeuwse tuinornamenten (situering anno 2000). a. de toegang tot de buitenplaats aan de Martenawei wordt gemarkeerd door twee gefrijnde zandstenen HEKPALEN met gegoten voetstukken, vermoedelijk hier geplaatst ten tijde van de aanleg van het openbare wandelpark in 1912; de (oudere) hekpalen (met opschrift MARTENA // STATE //) bezitten nog de gietijzeren duimen waarin oorspronkelijk de hekken hingen. in de aanleg (ter hoogte van de omgrachting) staat links een rechthoekige zandstenen b. SOKKEL (hardsteen) in reliëf versierd met bloemranken en strikken. c. in de aanleg (ter hoogte van de omgrachting rechts) een rechthoekige zandstenen SOKKEL in reliëf versierd met bladmotieven rondom een centraal geplaatste (zonne)bloem. d. in de aanleg (in de laan ter hoogte van het huis) een zandstenen SOKKEL met voluutvormige krullen op de hoeken en decoratie in schelpmotief; op de sokkel de helft van een kindergrafzerk. Waardering HEKPALEN en drie TUINORNAMENTEN zijn van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege het materiaalgebruik en de vormgeving; - vanwege de decoratieve waarde; - als karakteristieke en ornamentele onderdelen behorende tot de aanleg van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)