Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Martenastate 4 Martenastate, koetshuis in Koarnjum

Kasteel Buitenplaats

Martenawei 1
9056PE Koarnjum (gemeente Leeuwarderadeel)
Friesland

Bouwjaar: mog. 18e eeuw 1925 (verb.) 1800 mog. 18e eeuw 1925 (verb.)


Beschrijving van Martenastate 4 Martenastate, koetshuis

Omschrijving onderdeel 4: KOETSHUIS. Het voormalige (in aanleg wellicht nog 18de-eeuwse) koetshuis met koetsierswoning is, met uitzondering van de noordgevel, aanmerkelijk verbouwd. Desondanks wordt het gebouw beschermd en wel vanwege zijn kenmerkende ligging, karakteristieke hoofdvorm, traditioneel materiaalgebruik en de toepassing van historische bouwfragmenten. In 1925 vond een verbouwing tot drie woonhuizen plaats. De zuidgevel werd bij die gelegenheid volgens de smaak van de tijd geheel vernieuwd. Gebouw op rechthoekige plattegrond, verdiepingloos, gedeeltelijk onderkelderd, opgetrokken uit rode baksteen en gedekt door een afgeknot met blauwe Friese golfpannen belegd schilddak. In het muurwerk enkele historische bouwfragmenten. Ramen en deuren uit verschillende perioden; daaronder keldervensters en ramen met meerruitsverdeling. De dubbele deuren in de noordgevel omlijst door zandstenen vleugelstukken (Lodewijk XIV). In de tuin enkele laat-17de-eeuwse ornamenten: een voetstuk van een zonnewijzer en drie andere sokkels. Waardering KOETSHUIS is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege ligging, hoofdvorm, materiaalgebruik en enkele originele onderdelen; - vanwege de aanwezigheid van historische bouwfragmenten; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524386
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Martenastate
Natuurgebied
Situering
Land Nederland
Locatie Friesland
Dichtstbijzijnde plaats Cornjum
Informatie
Oppervlakte 0,045 km²
Beheer It Fryske Gea
Foto's
Martenastate in 2015
Martenastate in 2015

Martenastate is de naam van een state in de Friese plaats Cornjum, officieel Koarnjum, in de gemeente Leeuwarderadeel. De oude Martenastate werd sinds de 15e eeuw bewoond door de adellijke families Van Martena, Van Burmania en Vegelin van Claerbergen. De laatste bewoner, die al deze namen in zijn achternaam verenigde, liet de state na aan de kerkvoogdij, maar deze besloot in 1899 de verpauperde gebouwen te slopen. Architect W.C. de Groot ontwierp het huidige miniatuur-kasteeltje (1900). Op het terrein bevindt zich een heuvel met familiegraven van de adellijke bewoners. De toegangspoort (uit 1620) bij de ingang van het park is afkomstig van het afgebroken Land­schapshuis te Leeuwarden.

Het 4,5 ha grote park rondom de state is een van de rijkste stinsentuinen van Fryslân. In het voorjaar zijn hier onder meer Haarlems klokkenspel, bostulp, holwortel, vingerhelmbloem, daslook, gele anemoon, adderwortel en de boerenkrokus te bewonderen. De tuin wordt beheerd door It Fryske Gea.

Zie ook

Trivia

Op het terrein van Martenastate ligt een kleinschalig natuurkampeerterrein.


Monumenten in de buurt van Martenastate 4 Martenastate, koetshuis in Koarnjum

Martenastate 5 Martenastate, tuinmanswoning

Martenawei 2
Koarnjum (Gemeente Leeuwarderadeel)
Omschrijving onderdeel 5: TUINMANSWONING. De voormalige 19de-eeuwse tuinmanswoning, met de uiterlijke verschijningsvorm van een kleine ste..

Martenastate 1 Martenastate, hoofdgebouw

Swarte Singel 2
Koarnjum (Gemeente Leeuwarderadeel)
Omschrijving onderdeel 1: HOOFDGEBOUW (Martenastate). Het hoofdgebouw is gelegen op een omgracht terrein en opgetrokken in 1899-1900 naar ..

Martenastate 2 Martenastate, tuin en park

Swarte Singel 2
Koarnjum (Gemeente Leeuwarderadeel)
Omschrijving onderdeel 2: HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. De aanleg van Martenastate, ten dele omzoomd door open weiden, is te onderschei..

Martenastate 3 Martenastate, toegangspoorten

Swarte Singel 2
Koarnjum (Gemeente Leeuwarderadeel)
Omschrijving onderdeel 3: TOEGANGSPOORT met aangrenzende KLEINE POORT. De hoofdtoegang tot het park wordt gevormd door de in 1955 uit best..

Martenastate 6 Martenastate, hekpalen en tuinornamenten

Swarte Singel 2
Koarnjum (Gemeente Leeuwarderadeel)
Omschrijving onderdelen 6a t/m 6d: HEKPALEN en TUINORNAMENTEN. Aan de Martenawei staan twee zuilen (hekpalen) en binnen de aanleg staan e..

Kaart & Routeplanner

Route naar Martenastate 4 Martenastate, koetshuis in Koarnjum

Foto's (1)