Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zuidewijk Spick: bijgebouwen in Swalmen

Kasteel Buitenplaats

Raaystraat 1
6071NC Swalmen (gemeente Roermond)
Limburg

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Zuidewijk Spick: bijgebouwen

Omschrijving onderdeel 3 BIJGEBOUWEN, zijnde de boerderij (a) en de remise (b) welke met elkaar verbonden zijn door een poort (c); dit ensemble ligt ten westen van de kasteelboerderij. ad a.: rechthoekig gebouw met mansardekap (grijze pannen), XVIII; het woongedeelte aan de westkant; de erfzijde van het bakstenen gebouw is wit gekalkt; aanbouw onder lessenaarsdak, die dienst doet als koeienstal, tegen de zuidgevel van de boerderij is van ondergeschikt monumentaal belang en dateert uit omstreeks 1965. De gracht achter de boerderij is ten dele gedempt. ad b.: klein rechthoekig bakstenen gebouw, remise, met mansardekap (grijze pannen), waarin paardenstallen en ruimte voor één koets; XVIII; de oostelijke langszijde staat in de gracht; aan de korte achterzijde loopt de mansardekap over in een lessenaarsdak. ad c.: de bakstenen poort heeft een laag schilddak met grijze pannen en een doorgang met een afgeplatte toog; in 1996 gerestaureerd. Waardering De BIJGEBOUWEN zijn van algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de historische en functionele betrokkenheid op de historische buitenplaats Zuidewijk Spick; - vanwege de architectuur- en bouwhistorische betekenis; - als wezenlijk cultuurhistorisch onderdeel van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524361
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zuidewijk Spick: bijgebouwen in Swalmen

Zuidewijk Spick: Twee bakstenen hekpijlers

Raaystraat 1
Swalmen (Gemeente Roermond)
Omschrijving onderdeel 6 TWEE BAKSTENEN HEKPIJLERS, ten zuiden van de boerderij, voorzien van gecementeerde pyramidevormige mutsen, elk me..

Zuidewijk Spick: toegangsbrug

Raaystraat 1
Swalmen (Gemeente Roermond)
Omschrijving onderdeel 5 TOEGANGSBRUG tot de binnenplaats vanaf het voorplein, volgens sluitsteen in een van beide bogen in 1848 gerealisee..

Zuidewijk Spick: muur en poort

Raaystraat 1
Swalmen (Gemeente Roermond)
Omschrijving onderdeel 4 MUUR met POORT, XVIII; scheiding tussen moestuin en binnenplaats, baksteen. Boven de ronde poort verhoogt de muur..

Zuidewijk Spick: kasteelboerderij

Raaystraat 1
Swalmen (Gemeente Roermond)
Omschrijving onderdeel 1: KASTEELBOERDERIJ bestaande uit een hoog herenhuis onder een schilddak (grijze pannen), XVIII met mogelijk ouder ..

Zuidewijk Spick: parkaanleg

Raaystraat 1
Swalmen (Gemeente Roermond)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. moestuin; b. wandelbos met stuw in de Rougebeek of Blankwaterlossing; c. elzenbroekb..

Kaart & Routeplanner

Route naar Zuidewijk Spick: bijgebouwen in Swalmen