Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boogbrug Heemraadsngl Mathenesserln in Rotterdam

Weg En Waterwerk

Heemraadsingel
3000AA Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1903
Architect: S.J. Rutgers


Beschrijving van Boogbrug Heemraadsngl Mathenesserln

Inleiding BOOGBRUG (Heemraadsbrug), een vaste verbinding vormend over de Heemraadsingel in de Mathenesserlaan in 1903 gebouwd in Jugendstil trant naar ontwerp van S.J. Rutgers, architect bij de Dienst van Gemeentewerken. N.B. In het oorspronkelijk ontwerp uit 1903 bevonden zich op de pijlers, aan weerszijden van het begin van het eigenlijke brugdeel, gedecoreerde gietijzeren lantaarns. Omschrijving De vaste boogbrug over de Heemraadsingel met een totale overspanning van 12,5 meter heeft twee bogen rustend op drie brede pijlers, één in het midden en twee aan weerszijden van het water. De brug is gefundeerd op houten palen, grotendeels geconstrueerd uit beton en met natuursteen bekleed. Tussen de massieve brugpijlers, in het totaal vijf aan beide zijden van de brug, bevindt zich een natuurstenen balustrade, die per brugdeel bestaat uit vijf hekpijlers met tussenliggend smeedijzeren hekwerk. De natuurstenen brugpijlers, de balusters van de balustrade en het smeedijzeren hek ertussen zijn voorzien van Jugendstil-ornamentiek, waaronder reliëfs met florale motieven. Waardering Vaste boogbrug over de Heemraadsingel, van algemeen belang wegens architectuurhistorische en bouwhistorische waarde, alsook van belang uit stedenbouwkundig oogpunt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524341
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boogbrug Heemraadsngl Mathenesserln in Rotterdam

Voormalige Gemeentearchief

Mathenesserlaan 315
Rotterdam
Inleiding Rotterdams gemeentelijk ARCHIEF in 1898 gebouwd naar ontwerp van de toenmalige gemeentearchitect D.B. Logemann bestaande uit een..

R.K. Kerk HH Laurentius en Elizabeth met pastorie en patronaatsgebouw

Mathenesserlaan 305
Rotterdam
Inleiding Rooms-katholieke KERK H.H. Laurentius en Elisabeth, met PASTORIE en PATRONAATSGEBOUW, in twee fasen gebouwd in neoromaanse stijl..

GEB-gebouw Rotterdam

Rochussenstraat 230e.a.
Rotterdam
Rochussenstraat 230-734 GEB gebouw Inleiding: Tussen 1927 en 1931 gebouwd geheel vrijstaand KANTOORGEBOU..

De Graankorrel

Noordschans 1
Rotterdam
MOLENROMP - restant van een in 1771 als moutmolen gebouwde ronde bovenkruier, in oorsprong "Rauwketel" genaamd, herdoopt in "de Liefdadighei..

Pand met aan de achterzijde een gepleisterde puntgevel

Voorstraat 5
Rotterdam
Pand uit de 17e eeuw met aan de achterzijde een gepleisterde puntgevel.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)