Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex Ungerplein: torenflat in Rotterdam

Woonhuis

Ungerplein 2 I
3033BR Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1928-1932
Architect: J.H. van den broek


Beschrijving van Complex Ungerplein: torenflat

Inleiding Op de noordelijke hoek Schiekade/Ungerplein gelegen TORENFLAT van dertien bouwlagen waarin zich oorspronkelijk luxe-appartementen bevonden. De torenflat maakt onderdeel uit van het Ungerpleincomplex, in 1928-1932 gebouwd naar ontwerp van J.H. van den broek in samenwerking met H. Leppla volgens de principes van het Nieuwe Bouwen. N.B: de torenflat op de noord-oostelijke hoek en enkele woningen in de zuidelijke gevelwand van het plein zijn sinds de jaren zestig in gebruik als kantoor. De stalen vensterpuien zijn recentelijk vervangen door kunststofkozijnen met spiegelglas. De luifel boven de entree is met trespatex bekleed en de stalen roedenverdeling in de verticale vensterstrook van het trappehuis is vervangen door kunststof. Omschrijving Torenflat van dertien bouwlagen, oorspronkelijk met luxe-appartementen: per etage één vijf-kamerappartement op het Ungerplein en één zes-kamerappartement met dienstbodekamer georiënteerd op de Schiekade. De kamers waren bij beide woningtypen centraal gegroepeerd rond een hal en werden ontsloten door een ruim centraal trappehuis met een dubbele lift. De flat, die volledig is opgetrokken in een betonskelet, vormt een architectonische eenheid met de aangrenzende bouwblokken rond het plein en aan de Schiekade doordat de borstweringen tussen de verdiepingen van de laagbouw doorlopen in de borstweringen van de flat. Aan het Ungerplein kragen de borstweringen van de flat iets uit. De hoofdingang bevindt zich aan het Ungerplein onder een betonnen luifel met een natuurstenen trappartij. De begane grond was oorspronkelijk gesloten met een lage doorlopende strook vensters vlak onder de borstwering. De woningen aan het Ungerplein hadden oorspronkelijk links naast het trappenhuis over de volle breedte een stalen vensterstrook met verschillend samengestelde vensters. Rechts naast het trappenhuis bevond zich oorspronkelijk een breed venster met stalen roedenverdeling. Alle vensters aan het Ungerplein waren oorspronkelijk voorzien van zonweringen. De gevel aan de Schiekade is eveneens voorzien van vensterstroken. Deze worden onderbroken door loggia's, die zich in het midden van de stroken bevinden. De woningen aan het Ungerplein hebben aan de noordzijde een breed balkon. Op de bovenste, twaalfde, verdieping bevindt zich aan de Schiekade een penthouse. Boven de woningen aan het Ungerplein is hier een groot terras gesitueerd met een eenvoudige ijzeren balustrade. Het terras had oorspronkelijk een gemeenschappelijke functie. Waardering Torenflat op de noordoostelijke hoek Ungerplein/Schiekade oorspronkelijk met luxe appartementen naar een Nieuw-Zakelijk ontwerp van architect J.H. van den Broek. De torenflat maakt deel uit van het Ungerpleincomplex en is van algemeen belang vanwege grote stedebouwkundige, architectuur- en cultuurhistorische waarde, alsook van typologisch en beeldbepalend belang. Het complex neemt een belangrijke plaats in binnen het oeuvre van de architect. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524335
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex Ungerplein: torenflat in Rotterdam

Complex Ungerplein: bouwblok met maisonettewoningen

Schiekade 49a
Rotterdam
Inleiding Monumentaal U-vormig bouwblok aan de Schiekade met MAISONETTEWONINGEN, onderdeel van het Ungerpleincomplex gebouwd in 1928-1932 n..

Voormalig herenhuisin Overgangsarchitectuur

Schiekade 77
Rotterdam
Inleiding Voormalig HERENHUIS, gebouwd in 1896 in opdracht van de bouwondernemer C. Kurpershoek, naar (een vroeg) ontwerp in Overgangsarchi..

Villa Oud Walenburg

Walenburgerweg 31
Rotterdam
Inleiding VILLA "Oud Walenburg", gebouwd in 1907 in Um 1800 stijl met Neo-Barokke details naar ontwerp van architect E. Cuypers, in opdrac..

Vrouwe Groenevelt's Liefdegesticht

Vijverhofstraat 67
Rotterdam
Inleiding U-vormig HOFJE met achttien woningen rondom een rechthoekige BLOEMENTUIN waarin een LANTAARN, genaamd "Vrouwe Groenevelt's Liefd..

Woonblok met 18 portiek-etagewoningen in Nieuw Zakelijke stijl

Schepenstraat 44a 01
Rotterdam
Inleiding WOONBLOK met achttien PORTIEK-ETAGEWONINGEN, gebouwd in 1932 naar ontwerp in Nieuw Zakelijke stijl van de architect A. Otten, bi..

Kaart & Routeplanner

Route naar Complex Ungerplein: torenflat in Rotterdam

Foto's (3)