Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zuidewijk Spick: kasteelboerderij in Swalmen

Kasteel Buitenplaats

Raaystraat 1
6071NC Swalmen (gemeente Roermond)
Limburg

Bouwjaar: 17e/18e/19e eeuw


Beschrijving van Zuidewijk Spick: kasteelboerderij

Omschrijving onderdeel 1: KASTEELBOERDERIJ bestaande uit een hoog herenhuis onder een schilddak (grijze pannen), XVIII met mogelijk ouder muurwerk uit XVII, vormt met de aansluitende boerderij en dienstgebouwen een rechthoekig omgracht complex, XVIII, met binnenplaats, die bestraat is met veldkeien, XVIII; aan de tuinzijde is de binnenplaats gesloten door een muur met poort (zie onderdeel 4). De kasteelboerderij beslaat het meest westelijke deel van het eiland, dat door de rechthoekige gracht omsloten is, deze gracht is ten dele gedempt; het oostelijk deel van het terrein op dit eiland wordt ingenomen door de moestuin. De ingangsvleugel van de kasteelboerderij (i.e. de westvleugel) heeft een iets hogere poort onder een tentdak (lei), bekroond door een zeskantige lantaarn. Tegen de korte zuidgevel van het herenhuis een driezijdig gesloten kapel met helmvormig dak (lei). Alle gebouwen in baksteen, vernieuwde houten achtruits vensters, dakkapellen met leien gedekt. Inwendig onder meer een trap met balusterleuning en twee zalen met muurschildering, XIXa. In de kapel een barok altaar, XVIIIa; de koepel heeft een beschildering, XIXc. Waardering De KASTEELBOERDERIJ is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - wegens de architectuur- en bouwhistorische betekenis; - vanwege de karakteristieke architectuur en plattegrond; - als vervaardigd en monumentaal hoofdaccent van de historische buitenplaats. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524300
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zuidewijk Spick: kasteelboerderij in Swalmen

Zuidewijk Spick: muur en poort

Raaystraat 1
Swalmen (Gemeente Roermond)
Omschrijving onderdeel 4 MUUR met POORT, XVIII; scheiding tussen moestuin en binnenplaats, baksteen. Boven de ronde poort verhoogt de muur..

Zuidewijk Spick: toegangsbrug

Raaystraat 1
Swalmen (Gemeente Roermond)
Omschrijving onderdeel 5 TOEGANGSBRUG tot de binnenplaats vanaf het voorplein, volgens sluitsteen in een van beide bogen in 1848 gerealisee..

Zuidewijk Spick: bijgebouwen

Raaystraat 1
Swalmen (Gemeente Roermond)
Omschrijving onderdeel 3 BIJGEBOUWEN, zijnde de boerderij (a) en de remise (b) welke met elkaar verbonden zijn door een poort (c); dit ense..

Zuidewijk Spick: Twee bakstenen hekpijlers

Raaystraat 1
Swalmen (Gemeente Roermond)
Omschrijving onderdeel 6 TWEE BAKSTENEN HEKPIJLERS, ten zuiden van de boerderij, voorzien van gecementeerde pyramidevormige mutsen, elk me..

Zuidewijk Spick: parkaanleg

Raaystraat 1
Swalmen (Gemeente Roermond)
Omschrijving onderdeel 2: PARKAANLEG, bestaande uit a. moestuin; b. wandelbos met stuw in de Rougebeek of Blankwaterlossing; c. elzenbroekb..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)