Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk, kerkhof met grafmonumenten en muur in Gasselte

Graf Begraafplaats

Dorpsstraat 5
9462PJ Gasselte (gemeente Aa en Hunze)
Drenthe

Bouwjaar: mog. 800 (kerkhof) 1825-1850 (oudste grafmonumenten) 0800 mog. 800 (kerkhof) 1825-1850 (oudste grafmonumenten)


Beschrijving van Hervormde kerk, kerkhof met grafmonumenten en muur

KERKHOF met GRAFMONUMENTEN en MUUR, behorende bij de reeds beschermde hervormde kerk te Gasselte. Inleiding Het kerkelijk ensemble is gelegen aan de rand van het vroegmiddeleeuwse esdorp Gasselte. Als gevolg van eeuwenlange begraafactiviteiten liggen kerk en kerkhof hoger dan hun directe omgeving. Het kerkhof zou vanaf het jaar 800 in gebruik zijn. In 1924 vond de laatste begraving plaats (de nieuwe gemeentelijke begraafplaats was in 1923 geopend) en in 1977 de laatste bijzetting. Volgens informatie zou het kerkhof oorspronkelijk meer westelijk georiënteerd zijn en pas in de 19de eeuw aan de oostzijde zijn uitgebreid. Omschrijving Het KERKHOF bestaat hoofdzakelijk uit grasveld waarop, voornamelijk aan de oost- en zuidzijde van de kerk, nog een kleine honderd grafmonumenten zijn bewaard. Aan de noordzijde van de kerk, waar de minder welgestelden werden begraven, zijn geen monumenten meer te vinden. Dit gedeelte doet thans dienst als strooiveld. Aan de westzijde wordt het kerkhof van de omgeving afgeschermd door een lage MUUR van kloostermoppen met rondgeslepen rollaag; voor het overige bestaat de terreinafscheiding uit een gezichtsbepalende beukenhaag. Op het kerkhof zelf komt geen boom- of struikbeplanting voor. Rondom de kerk loopt een grindpad; de overige paden zijn verdwenen of door het gras aan het zicht onttrokken. GRAFMONUMENTEN. Het beeld van de begraafplaats wordt voornamelijk bepaald door staande grafmonumenten van hardsteen of cementsteen, van welke laatste groep verschillende in hun geheel geschilderd zijn geweest om natuursteen te imiteren. Sommige hebben een decoratieve bekroning van marmer. Aan de zuidkant van het kerkhof zijn de meeste liggende monumenten (zerken) te vinden. Enkele daarvan hebben (nog) een eenvoudig ijzeren grafhek met in sommige gevallen een marmeren tekstbord. De oudste grafmonumenten dateren uit het tweede kwart van de 19de eeuw; de jongste zijn soms vrij recente vervangingen van oudere exemplaren. De toegepaste grafsymboliek is uiteenlopend en gevarieerd en doet soms denken aan die op de Groninger kerkhoven. Van de verdwenen monumenten is vermoedelijk een groot aantal van hout geweest. Slecht één staand houten monument (stèle) is bewaard gebleven en inmiddels gerestaureerd. Waardering KERKHOF, GRAFMONUMENTEN en MUUR zijn van algemeen belang: - wegens hun ouderdom; - wegens de ontstaans- en gebruiksgeschiedenis van het terrein; - wegens hun architectonische, genealogische en/of funerair-historische waarde; - wegens de functionele en visuele relatie tussen de verschillende onderdelen en hun relatie met de eveneens beschermde kerk; - wegens de aanwezigheid van voor de tijd van ontstaan kenmerkende grafmonumenten met bijpassende symboliek; - wegens de bijzondere ligging tegen de Gasselter es. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524296
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk, kerkhof met grafmonumenten en muur in Gasselte

Hervormde kerk (Onze-Lieve-Vrouwekerk)

Dorpsstraat 5
Gasselte (Gemeente Aa en Hunze)
Inleiding Op de rand van de hoge es gebouwd in aanleg wellicht nog tweede helft 13de-eeuwse kerk, die in de loop van haar bestaan vele male..

Hervormde pastorie en tuinbeelden (De Weem)

Lutkenend 2
Gasselte (Gemeente Aa en Hunze)
Ned.Herv.Pastorie uit 1846, met 3 tuinbeelden en voetstuk van smeedijzer.

Boerderij

Kerkstraat 2
Gasselte (Gemeente Aa en Hunze)
Imposante boerderij. In 1830 bij de oude schuur vernieuwd.

Hallenhuisboerderij met wapensteen

Grotenend 11
Gasselte (Gemeente Aa en Hunze)
Boerderij met boven deur in linker zijgevel wapensteen.

Terrein met de hunebedden D19 en D20

Steenhopenweg
Drouwen (Gemeente Borger Odoorn)
Terrein waarin de hunebedden D19 en D20. Datering: Neolithicum.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)