Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bonifatiuskerk. Hervormde kerk met kerkhof in Oldeberkoop

Kerkelijk Gebouw

Willinge Prinsstraat 2
8421PE Oldeberkoop (gemeente Ooststellingwerf)
Friesland

Bouwjaar: 1150-1200 (schip) 14e eeuw (uitbr.) begin 16e eeuw (koor) 1608 (herb. toren) 1845 (herstel) 1927-'30 (rest.) 1964 (rest.) 1200 1150-1200 (schip) 14e eeuw (uitbr.) begin 16e eeuw (koor) 1608 (herb. toren) 1845 (herstel) 1
Architect: H.M. Hulsbergen (1927-'30) Hulsbergen 1930 H.M. Hulsbergen (1927-'30)


Beschrijving van Bonifatiuskerk. Hervormde kerk met kerkhof

Inleiding KERK met bijbehorend enigszins verhoogd kerkhof, geelbakstenen ringmuur en toegangspad, grafmonumenten en monumentale beukenbeplanting. Omschrijving Eénbeukige dorpskerk waarvan het met tufsteen beklede schip in de 12e eeuw ontstaan is, het koor jonger, sluiting XVI; 17e eeuwse toren. In de kerk zandstenen doopvont XIV, preekstoel en herenbank XVII, twee kronen XVII, zerk XVII. De orgelkas en de frontpijpen zijn gemaakt door J.C. Scheuer in 1858. Een nieuw binnenwerk werd in 1919 geplaatst door de firma P. van Dam. Dit instrument bevat pijpwerk van het voormalige orgel uit Warga, dat in 1787 door A. van Gruisen werd gemaakt. Mechanisch torenuurwerk door Van Bergen, eerste kwart 20e eeuw, later voorzien van synchroonmotor. Kerk en kerkhof zijn toegankelijk via een geelbakstenen pad. Op het verhoogde kerkhof, dat wordt omgeven door een geelbakstenen ringmuur met steunbeertjes en ezelsrug, liggen nog drie 17de-eeuwse en twee 19de-eeuwse grafplaten. Ook bevindt zich er de grafkelder van de familie Prins (niet gedateerd; 19de-eeuws).Voor het overige wordt het karakter van het kerkhof bepaald door een 20-tal 19de-eeuwse en een tweetal vroeg-20ste-eeuwse staande grafmonumenten, uitgevoerd in grijze hardsteen met gezwarte karakters en decoraties. Ook staan op de begraafplaats vier lage zwartglazen 20ste-eeuwse grafplaatjes met verzonken tekst. Het kerkhof wordt omzoomd (aan binnen- en aan buitenzijde) door een deels enkele, deels dubbele ring van monumentale groene beuken. Waardering KERK met kerkhof, ringmuur en toegangspad, grafmonumenten en monumentale beukenbeplanting is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom van de samenstellende onderdelen; - vanwege de ontstaans- en gebruiksgeschiedenis van gebouw en terrein; - vanwege de aanwezigheid van waardevolle interieuronderdelen; - vanwege de (lokale) genealogische en funerair-historische betekenis; - vanwege de harmonieuze terreininrichting en de aanwezigheid van kenmerkende grafmonumenten; - als gaaf kerkelijk ensemble gelegen aan de dorpsbrink van het streekdorp Oldeberkoop. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524295
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Bonifatiuskerk
Willinge Prinsstraat 2
Willinge Prinsstraat 2
Plaats Oldeberkoop
Gebouwd in 12e eeuw
Restauratie(s) 1845, 1930
Gewijd aan Bonifatius
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  524295
Architectuur
Toren 1608
Interieur
Orgel L. van Dam en Zn.
Interieur
Interieur
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Bonifatiuskerk is een kerkgebouw in Oldeberkoop in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving

Bonifatiuskerk in Oldeberkoop

De kerk was oorspronkelijk gewijd aan Bonifatius. In een document uit 1553 wordt gesproken over de kerk van Sint-Vitus te Antiqua Bercoop. Sinds 2004 heet de kerk Bonifatiuskerk. De eenbeukige kerk heeft een romaans schip (12e eeuw) van tufsteen en is voorzien van rondboogvensters. Het is in de 14e eeuw verlengd in gotische bouwstijl. Begin 16e eeuw werd het koor vernieuwd. In 1585, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, stortte de toren in. De zadeldaktoren werd rond 1608 met Friese geeltjes herbouwd. In de jaren 1926-'32 vond een restauratie plaats naar plannen van H.M. Hulsbergen. Hierbij zijn wijzigingen (o.a. bepleistering) uit 1845 verwijderd.

Het orgel uit 1919 van L. van Dam en Zonen verving een door J.C. Scheuer gebouwd orgel uit 1858. De orgelgalerij werd in 1964 vernieuwd. In de kerk staat een overhuifde herenbank uit de 17e eeuw en een doopvont van zandsteen uit de 14e eeuw dat door Chris Fokma van een nieuwe rand werd voorzien.

Het kerkhof is ommuurd. Het had oorspronkelijk vier toegangspoorten blijkens een tekening (1732) van Cornelis Pronk. De kerk (met kerkhof en ommuring) is een rijksmonument.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Bonifatiuskerk. Hervormde kerk met kerkhof in Oldeberkoop

Eenvoudige woning met zesruitsvensters onder tentdak met grote dakkapel

Willinge Prinsstraat 13
Oldeberkoop (Gemeente Ooststellingwerf)
Eenvoudige woning onder tentdak waarop grote dakkapel, zesruitsvensters.

Woning onder zadeldak tegen topgevel met beitelingen en in de top een console met kopje

Willinge Prinsstraat 15
Oldeberkoop (Gemeente Ooststellingwerf)
Woning onder zadeldak tegen topgevel met beitelingen; in de top console met kopje (van elders)?.

Eenvoudige woning met zesruitsvensters onder zadeldak met voorschild en topschoorsteen

Willinge Prinsstraat 17
Oldeberkoop (Gemeente Ooststellingwerf)
Eenvoudige woning onder zadeldak met voorschild en topschoorsteen. Zesruitsvensters.

Villa Vredewoud

Willinge Prinsstraat 4
Oldeberkoop (Gemeente Ooststellingwerf)
Inleiding VILLA Vredewoud te Oldeberkoop is in 1899 naar ontwerp van O.M. Meek uit Donkerbroek gerealiseerd in opdracht van E. Willinge Pri..

Klein Vredewoud

Willinge Prinsstraat 19
Oldeberkoop (Gemeente Ooststellingwerf)
Inleiding De DIENSTWONING is in 1899 in Oldeberkoop gebouwd naar ontwerp van O.M. Meek in opdracht van E. Willinge Prins. De woning, met aa..

Kaart & Routeplanner

Route naar Bonifatiuskerk. Hervormde kerk met kerkhof in Oldeberkoop

Foto's (2)