Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Transformatorhuisje in Amstelveen

Nijverheid Industrie

Kruitmolen 21
1184VX Amstelveen
Noord Holland

Bouwjaar: 1918
Architect: J.B van Loghem


Beschrijving van Transformatorhuisje

Inleiding TRANSFORMATORHUISJE, ontworpen door architect J.B van Loghem in 1918 voor het P.E.N. (Provinciaal Energieberdijf van Noord-Holland). Het transformatorhuisje, gebouwd in 1918 en verbouwd in 1919, is gesitueerd aan de noordzijde van Kruitmolen (voorheen Ouderkerkerlaan). Volgens aantekeningen op het oorspronkelijke schetsontwerp van Van Loghem had het trafohuisje een bliksemafleider op het dak, een dak met begrind asfalt dakpapier en cementplaten binnen en een oorspronkelijke kleurstelling van het houten fries in oranje en zwart. Op de plaatsen waar aan weerszijden van de stalen toegangsdeur betonnen gevelplaten zijn aangebracht, bevonden zich in oorsprong twee liggende stalen vensters, elk met twaalf ruitjes. Omschrijving Op rechthoekig grondplan gebouwd transformatorhuisje, bestaande uit één bouwlaag onder een gebogen tentdak met dakleer. De lengterichting loopt evenwijdig aan Kruitmolen. De breedte van het trafohuisje is 5.10 m en de diepte is 3.51 m, waarvan ongeveer 65 cm in het water van de sloot staat. Het pand is opgetrokken boven een plint van bruine baksteen, waarin diverse kleine ontluchtingsroosters zijn aangebracht. Het muurwerk boven de plint is ruw gecementeerd en begrind. De gevel wordt afgesloten door een rondomlopend fries van alternerend bredere en smalle kortere verticale latjes, waarvan de onderzijden zijn afgerond. De voorgevel (Z) heeft in het midden een stalen deur met daarboven een stalen ontluchtingsrooster. Aan weerszijden van de deur bevindt zich een betonnen gevelplaat. De hoeken van zowel voor- (Z) als achtergevel (N) hebben naar beneden toe een licht tapstoelopend profiel. De zijgevels zijn blind en hebben op ooghoogte een siertegel. De rechterzijgevel (O) heeft een siertegel met de afbeelding van een waakhond, de linkerzijgevel (W) heeft een siertegel met de afbeelding van een haan. Waardering Het transformatorhuisje is van algemeen belang uit cultuurhistorisch en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een transformatorhuisje uit de eerste decennia van de 20ste eeuw. Daarnaast is het object van belang als karakteristiek onderdeel van het oeuvre van architect J.B. van Loghem. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524293
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Transformatorhuisje in Amstelveen

Springstoffenfabriek: dienstwoningen

Kruitmolen 6
Amstelveen
Omschrijving onderdeel 13: DIENSTWONINGEN (Kruitmolen 6-8). Inleiding Twee gekoppelde DIENSTWONINGEN voor beheerders, behorend bij de Spri..

Springstoffenfabriek: dienstwoningen

Kruitmolen 2
Amstelveen
Omschrijvinf onderdeel 12: DIENSTWONINGEN (Kruitmolen 2-4). Inleiding Twee gekoppelde DIENSTWONINGEN voor beheerders, behorend bij de Spr..

Springstoffenfabriek: salpeterzuurgebouw

De Oude Molen 2
Amstelveen
Omschrijving onderdeel 6: SALPETERZUURGEBOUW (De Oude Molen 2). Inleiding Het SALPETERZUURGEBOUW is in ieder geval na 1907 gebouwd, verm..

Springstoffenfabriek: salpeterzuurgebouw

De Oude Molen 2
Amstelveen
Omschrijving onderdeel 7: SALPETERZUURGEBOUW (De Oude Molen 2). Inleiding Dit SALPETERZUURGEBOUW werd gebouw omstreeks 1907. In de laatst..

Voormalig sluiswachterswoning

Amsteldijk Zuid 68
Amstelveen
Voormalig sluiswachterswoning uit plm 1764 daterend.

Kaart & Routeplanner

Route naar Transformatorhuisje in Amstelveen

Foto's (1)