Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Uitstroomgoot met uitwateringsluis t.b.v. gemaal van de Noorder Legmeer en Thamerpolder in Amstelveen

Weg En Waterwerk

Hollandsedijk 2
1188WT Amstelveen
Noord Holland

Bouwjaar: 1884
Architect: waarschijnlijk ingenieursbureau W.C. en K. de Wit

(1 recensie)

Beschrijving van Uitstroomgoot met uitwateringsluis t.b.v. gemaal van de Noorder Legmeer en Thamerpolder

Inleiding: In 1884 gebouwde UITSTROOMGOOT MET UITWATERINGSLUIS (SPUISLUIS) ten behoeve van het gemaal van de Noorder Legmeer- en Thamerpolder. Thans (1995) nog als zodanig in gebruik. De sluis is gesitueerd in het zuiden van de polder en mondt via de dijk uit in de Amstel. De Legmeerplassen werden vanaf 1879 drooggemaakt met behulp van een gemaal dat in de zuidoostelijke hoek van de Bovenkerkerpolder was gebouwd. De Bovenkerkerpolder was al in 1764 ingepolderd en lag westelijk van de Amstel. Bij de inpoldering bleef een smalle strook grond langs de Amstel onverveend. Voor de bemaling van de Legmeerplassen betekende dit niet alleen dat het polderwater van de Legmeerplassen via een kanaal ten zuiden van de Bovenkerkerpolder naar het gemaal moest worden gevoerd, maar dat bovendien het uitgeslagen water over de smalle strook grond naar de Amstel moest worden gevoerd. Het ingenieursbureau W.C. & K. de Wit uit Amsterdam (die ook het gemaal ontwierpen) hebben waarschijnlijk het ontwerp geleverd voor de eerste, houten uitstroomgoot. De metalen goot werd in 1884 door hetzelfde bureau geleverd. Rond 1925 is de goot iets verhoogd en is de constructie op betonnen steunen (jukken) geplaatst. De uitwateringssluis is uit dezelfde tijd. Omschrijving De uitwateringsgoot is oost-west georiƫnteerd en bestaat uit een circa 120 meter lange en ongeveer 2 meter brede, halfronde goot die is vervaardigd uit ijzeren, geklonken platen. De constructie wordt bijeengehouden door diagonaal aangebrachte hoekprofielen. De goot is geplaatst op betonnen steunen en langs de bovenzijde voorzien van een betonnen rand. De duikersluis bevindt zich aan het oostelijke einde van de goot en bestaat hoofdzakelijk uit twee kokers door het dijklichaam. Het sluiswerk is grotendeels van beton; de binnenfrontmuur en de buitenfrontmuur dienen tevens als brugleuning voor de weg over de dijk. De buitenfrontmuur (Amstelzijde) is voorzien van twee bakstenen vleugelmuren. Aan de zijde van het buitenfront kunnen de kokers door middel van houten kleppen (deuren) worden gesloten. De kleppen scharnieren horizontaal en zijn van ijzeren gehengen voorzien. Aan de uiteinden van de kleppen is een ketting bevestigd die om een ronde staaf boven de muur gewonden kan worden, op welke wijze de kleppen kunnen worden geopend of gesloten. Waardering De uitstroomgoot met uitwateringsluis is van algemeen belang uit historisch-waterbouwkundig oogpunt als uniek en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een dergelijk waterstaatkundig object. Daarnaast is de uitstroomgoot uit historisch-civiel-technisch oogpunt van belang vanwege het materiaalgebruik. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524292
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Uitstroomgoot met uitwateringsluis t.b.v. gemaal van de Noorder Legmeer en Thamerpolder
2
Recensie door: ()
Noorder Legmeer en Thamerpolder De juiste naam van het betrokken ingenieursbureau is: W.C. & K. de Wit
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Uitstroomgoot met uitwateringsluis t.b.v. gemaal van de Noorder Legmeer en Thamerpolder in Amstelveen

Nederlands Hervormde Kerk

Amsteldijk-Noord 1
Uithoorn
Ned.Herv.Kerk. Houten klokketorentje op het dak, houten ingangsportico, eenvoudig protestants bedehuis, 1834. Klokkenstoel met klok van Fran..

Stalen spoorbrug

Amstel-Drechtkanaal
Uithoorn
Inleiding Stalen SPOORBRUG, bestaande uit een draaibrug en een vaste brug over het Amstel-Drechtkanaal, die onderdeel uitmaakt van het voor..

Station Uithoorn: stationsgebouw

Stationsstraat 41
Uithoorn
Inleiding Voormalig STATIONSGEBOUW, hoofdonderdeel van het stationscomplex in Uithoorn, gebouwd in 1911. Tussen 1911 en 1923 werd de vestib..

Station Uithoorn: perron

Stationsstraat 41
Uithoorn
Inleiding PERRON, behorend bij het stationscomplex in Uithoorn. Het perron is gelegen aan de noordoost- en westzijde van het stationsgebouw..

Station Uithoorn: toiletgebouw

Stationsstraat 41
Uithoorn
Inleiding Voormalig TOILETGEBOUW, behorend bij het stationscomplex in Uithoorn. Het toiletgebouw is gelegen ten noordwesten van het station..

Kaart & Routeplanner

Route naar Uitstroomgoot met uitwateringsluis t.b.v. gemaal van de Noorder Legmeer en Thamerpolder in Amstelveen

Foto's (1)