Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toegangshek 'Vreedenhof' tot de begraafplaats, behorend bij het complex 'St.Urbanuskerk' in Amstelveen

Graf Begraafplaats

Amsteldijk Zuid 144
1189VL Amstelveen
Noord Holland

Bouwjaar: 1875-1899


Beschrijving van Toegangshek 'Vreedenhof' tot de begraafplaats, behorend bij het complex 'St.Urbanuskerk'

Inleiding TOEGANGSHEK 'VREEDENHOF' tot de begraafplaats, behorend bij het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de Amstel'. Het toegangshek is opgetrokken in eclectische stijl en is geplaatst bij de begraafplaats ten noord-westen van de St. Urbanuskerk en pastorie. De herkomst van het toegangshek is niet met zekerheid bekend. Volgens de overlevering is het hek omstreeks 1900 voor de begraafplaats gemaakt door een locale siersmid. Omschrijving Smeedijzeren toegangshek op betonnen voet, gesteund door schragen op betonnen voet. De twee centrale, naar binnen draaiende, gehangen hekken zijn gevat in een omlijsting met vleugels. Het toegangshek heeft naast spijlenhekwerk strakke geometrische vulmotieven, zoals meanders, rechthoeken en enkele krulmotieven. De twee vertikale delen van de omlijsting worden bekroond door smeedijzeren opengewerkte vazen. De boogvormige bekroning vermeldt in krulletters de naam: 'VREEDENHOF'. In het midden zijn kruislings geplaatste aren in krulvormige omlijsting geplaatst. Waardering Het toegangshek tot de begraafplaats is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de Amstel'. Daarnaast is het toegangshek van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard gebleven en zeldzaam voorbeeld van een laat 19de-eeuws smeedijzeren toegangshek in eclectische stijl. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 524289
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Toegangshek 'Vreedenhof' tot de begraafplaats, behorend bij het complex 'St.Urbanuskerk' in Amstelveen

St.Urbanus

Amsteldijk Zuid 144
Amstelveen
St.Urbanus, J.Th.J.Cuypers, 1889-1891. Driebeukige neogotische KRUISBASILIEK met vierkante kruisingstoren, gedekt door een spits met hoektor..

Pastorie, behorend bij het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de Amstel'

Amsteldijk Zuid 145
Amstelveen
Inleiding PASTORIE, behorend bij het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de Amstel', in de periode 1889-1891 gebouwd naar het ontwerp van J..

IJzeren hek tussen bakstenen pijlers als erfscheiding aan de straatzijde, behorend bij het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de Amstel'

Amsteldijk Zuid 145
Amstelveen
Inleiding IJzeren HEK tussen bakstenen pijlers als erfscheiding aan de straatzijde, behorend bij het complex 'St. Urbanuskerk te Nes aan de..

Fort Waver-Amstel

Waverdijk 19
Waverveen (Gemeente De Ronde Venen)
Inleiding Het FORT Waver-Amstel maakt deel uit van de voormalige Stelling van Amsterdam, de kringstelling van permanente verdedigingsbouw r..

Blauwgepleisterde hoog onderkelderde boerderij, dwarshuis, dak met oude geglazuurde zwarte pannen gedekt

Waver 3
Ouderkerk aan de Amstel (Gemeente Ouder Amstel)
Blauwgepleisterde hoog onderkelderde boerderij, dwarshuis, dak met oude geglazuurde zwarte pannen gedekt. 18e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Toegangshek 'Vreedenhof' tot de begraafplaats, behorend bij het complex 'St.Urbanuskerk' in Amstelveen

Foto's (2)